400 ezer magyar, 2,1 millió vendégéjszaka - 2014-ben Horvátországban jártunk ...

Címkék - Horvát-Turisztikai-Hivatal, Horvátország, Marin-Skenderović, turizmus, üdülés
400 ezer magyar, 2,1 millió vendégéjszaka - 2014-ben Horvátországban jártunk ...
Marin Skenderović, Horvát Turisztikai Hivatal
Mintegy 400 ezer magyar vendég több mint 2,1 millió vendégéjszakát töltött 2014-ben Horvátországban, ahol nyolc év óta nem regisztráltak ilyen kimagasló magyar adatokat - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője pénteken az MTI-t.

Horvátországot rekordszámú magyar kereste fel 2014-ben

Marin Skenderovic elmondta: a múlt évben 397 ezer magyar vendég 2,153 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban, s mindkét szám egyaránt csaknem 10 százalékos növekedést mutat 2013-hoz képest.

A múlt évi adat 2006 óta a legmagasabb, de az utóbbi 20 évben is a harmadik legnagyobb magyar turistaforgalmat jelzi az adriai országban.

A szakember kifejtette: 1995 óta 2005-ben volt eddig a legtöbb magyar turista Horvátországban, akkor 453 ezer vendég 2,405 millió éjszakát pihent. A második legjobb mutatók 2006-ban születtek, az akkori 403 ezer magyar turistának és az ott töltött 2,196 ezer vendégéjszakának köszönhetően.

A múlt évi magyar rekord nemzetközi összehasonlításban is érdekes, ugyanis a Horvátország számára 10 legjelentősebb küldő állam közül a magyar adatok mutatták arányaiban a legnagyobb növekedést mind a vendégszámban, mind a vendégéjszakát illetően.

Hozzátette, 2014-ben összesen 13,614 millió turistát regisztráltak az adriai országban, 4,9 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. Ebből a külföldiek száma 12,111 millió volt, 5,3 százalékkal több mint 2013-ban.

A vendégéjszakák száma összességében 74,726 millióra emelkedett 2,1 százalékos bővülést jelezve, ebből a külföldiek 67,694 milliót töltöttek el, ami 2,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Marin Skenderovic elmondta: az évről évre jobb adatokat produkáló horvátországi turizmus elismerését jelenti, hogy a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) vezető testülete idén májusban Rovinjban tartja 100., jubileumi ülését.
Hirdetés1
Marin Skenderović az Európai Turisztikai Vásáron Budapesten Marin Skenderović az Európai Turisztikai Vásáron Budapesten
A legkedveltebb úti cél: Horvátország ... A legkedveltebb úti cél: Horvátország ...
Nem kell messzire menni ahhoz, hogy gyönyörű szép tengerparton süttethessük a hasunkat, vagy hódolhassunk a kedvenc vízi sportjainknak. Elég csak kora hajnalban bepakolni az autóba, és célba venni Horvátországot, ahova autópályákon száguldhatunk ...
Néhány óra alatt már el is érhetjük a csodálatos Adriát ... Néhány óra alatt már el is érhetjük a csodálatos Adriát ...
Az Adria néhol csodálatosan türkizkék, máshol már-már szinte fehér. Nem csoda hát, hogy hazánkból a Balaton után, ide utaznak a legtöbben. Ám nem csak magyarokkal van tele Horvátország, hanem csehekkel, lengyelekkel, szlovénokkal, de még osztrákokkal is.
Az országnak közel ezer szigete van, amin bőven elférnek a turisták ... Az országnak közel ezer szigete van, amin bőven elférnek a turisták ...
Ha az Isztrián vagy Kvaner-öbölben járunk, akkor rengeteg látnivalót nézhetünk meg, a tenger pedig olyan tiszta, mint Dalmáciában. Az Isztriai-félszigeten érdemes a dombok között kirándulni, ugyanis nagyon sok középkori falucska maradt meg. Horvátországban a tenger főleg sziklás, kavicsos, úgyhogy érdemes strand szandált venni, mert nagyon ronda sérüléseket lehet szerezni a sziklák miatt, ezért is kell óvatosan mozogni ott.
Ha csak hirtelen ötlettől vezérelve utazunk el Horvátországba, akkor sem kell aggódni, mert biztos, hogy találni fogunk szállást ... Ha csak hirtelen ötlettől vezérelve utazunk el Horvátországba, akkor sem kell aggódni, mert biztos, hogy találni fogunk szállást ...
Mivel nyáron az egyik legkedveltebb üdülőhely, érdemes előre szállást foglalni, de nagy valószínűséggel az 1.300 km hosszú tengerparti szakaszon tuti, hogy találunk valahol szállást :)
Horvátországban megéri kiülni egy-egy tengerparti étterembe, és valami mediterrán ételt rendelni ... Horvátországban megéri kiülni egy-egy tengerparti étterembe, és valami mediterrán ételt rendelni ...
... ugyanis a gyönyörű látvány, és finom fogások maradandó élményt fognak nyújtani. A horvát gasztronómiát alapjaiban formálja az Adria. A halételekben gazdag konyha igen sok eleme olasz, de felfedezhető a magyar, illetve a görög, török hatás is. A halételek mellett rengetegféle húsétel található a horvát gasztronómiában. A vegyes darált húsból készített cevapcici, vagy a hamburgerre emlékeztető plescavica, amit grillen készítenek, és ajvárral (paprikakrém) meg nagyobb adag hagymával kínálnak. Aztán ott a roston sült bárány (janjenita), vagy a fokhagymával készített marhahús (prlolica). De többféle pörkölt is színesíti a kínálatot. A marha- és sertéshús mellett készül ragu nyúlból, szarvasból is.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.01.12. 14:32
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza