A Horvát ellenzék új választások kiírását sürgeti

Címkék - ellenzék, Horvát, miniszter, sürget, új, választás, Zoran-Milanovic
A Horvát ellenzék új választások kiírását sürgeti
Zoran Milanovic
Új választások kiírását követelte kedden Tomislav Karamarko, az ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke, aki szerint a horvát költségvetés hiánya és az államadósság növekedése azt bizonyítja, hogy a kormány teljesen elvesztette ellenőrzését a közfinanszírozás felett.
Horvátországban a költségvetés tavalyi hiánya elérte a bruttó hazai termék 5,7 százalékát, az államadósság pedig a GDP 85 százalékára nőtt az év végére.

A HDZ figyelmeztette a kormányt, hogy a 2014-es év költségvetési hiánya elérheti a 19 milliárd kunát (787 milliárd forint), de a szociáldemokrata vezetésű kormány ezt mindvégig megpróbálta titkolni és kevesebbnek beállítani – jelentette ki Karamarko.

Szavai szerint "Zoran Milanovic miniszterelnök a parlamentben néhány napja azt mondta, hogy hiány 12 milliárd kuna (500 milliárd forint) lesz, nem pedig 18,8 milliárd kuna (779 milliárd forint), mint azt a horvát statisztikai hivatal hétfőn bejelentette." A kormány mandátumának három éve alatt 67 milliárd kunával (2777 milliárd forint) nőtt az államadóság, ami várhatóan a mandátum végére 300 milliárd kunát (12 500 milliárd forint) tesz majd ki – tette hozzá, majd nyomatékosította, hogy ez "a teljes kontroll elvesztését jelenti a közfinanszírozás felett".
Hirdetés1

"Honnan veszi a jogot a jelenlegi kormány, hogy Horvátországot saját, csődöt mondott politikája túszaként tartsa fogva?" – kérdezte. Az ellenzék vezetője figyelmeztetett, hogy mielőbb fel kell oszlatni a kormányt, és új választásokat kell kiírni.

Zoran Milanovic miniszterelnök ezzel szemben hétfőn - a statisztikai hivatal közlése után - azt állította, hogy az államadósság-krízist teljes ellenőrzés alatt tartják, s a költségvetés hiánya azért nőtt az elmúlt 3,5 év alatt, mert amikor átvették a kormányzást, olyan óriási, az előző HDZ vezetésű kormány által felhalmozott adósságot találtak, amiről most nem szeretne beszélni.

Kiemelte: ha a jelenlegi uniós módszertan szerint számolnák, akkor 2011-ben a GDP-arányos deficit 8 százalékra rúgott volna. Ami óriási hiány, de jelenleg ez mérséklődik - tette hozzá Milanovic.
Tomislav Karamarko Tomislav Karamarko
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.04.23. 09:08
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza