A horvát kormány elvárja, hogy áprilistól újrainduljon a termelés a sziszeki finomítóban

Címkék - állam, finomitó, gazdaság, horvát, INA, kormány, sziszeki
A horvát kormány elvárja, hogy áprilistól újrainduljon a termelés a sziszeki finomítóban
Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter elvárja az INA olajipari vállalttól, hogy áprilisban újraindítsa a sziszeki finomítóban a termelést, mert addigra újra megtelnek a raktárok horvát nyersolajjal.
A miniszter a Novi List horvát regionális napilapnak azt mondta, hogy egyelőre úgy tűnik, az INA elvetette, jobban mondva elhalasztotta a sziszeki finomító bezárását, továbbá a horvát nyersolaj valamelyik szomszédos ország finomítójába való szállítását feldolgozásra.


A lap felidézte, hogy a sziszeki finomítóban ideiglenesen január 14-én állították le a munkákat, akkor az INA ezt azzal indokolta, hogy a szokásos eljárásról van szó, és már évek óta szünetel a termelés arra az időre, amíg a tárolókban nem gyűlik össze elegendő hazai nyersolaj az újrainduláshoz.
Hirdetés1

Ebben az évben azonban a sziszeki finomítóban a termelés ideiglenes leállítását némi szorongással fogadták a dolgozók, mert előző évben a Mol, az INA igazgatósági ülésén, megpróbálta keresztülvinni azt a döntését, hogy a sziszeki finomítót végleg bezárják– írta a lap.

A Novi List összesítése szerint a kormány győzött és a termelés újraindul áprilisban.

Az INA horvát olajipari vállalt az MTI-hez eljutatott közleményében azonban azt hangsúlyozta, hogy minden döntést, amely az INA finomítói üzletágát érinti, körültekintő üzleti elemzés előz meg és semmilyen külső nyomás nem gyakorol rá hatást.

Kifejtik: a sziszeki finomítóban ideiglenesen állt le a munka. A termelés újraindításához pedig a vállalat a rendelkezésére álló legjobb lehetőséget választja terméke forgalmazására. Figyelembe véve a jelenlegi hazai olaj-felhalmozódást, rövidtávon az a legvalószínűbb, hogy ezt Sziszeken fogja finomítani.

A közleményben kiemelték: az INA azonban más lehetőségeket is megvizsgál a kereskedelmi célból történő termelés hatékonyságát illetően, beleértve a nyersolaj rijekai finomítóba való szállítását is.

Lapértesülések szerint az INA-ban pénteken tartja ülését a dogozók tanácsa, amelyen a vállalat vezetése és az ügyvezető igazgató is részt vesz. A menedzsment ezen a tanácskozáson jelenti be hivatalosan, újra indítja-e a termelést a sziszeki finomítóban.
Átmenetileg leállt a termelés Átmenetileg leállt a termelés
Ezt a horvát olajcég azzal indokolta, hogy a zuhanó olajár mellett további hatékonyságjavító intézkedések váltak szükségessé a finomításban. Az INA jelezte ugyanakkor, hogy a leállás nem jelenti a finomító bezárását, vagy az itt dolgozók elbocsátását.
Előzmények Előzmények
Az INA horvát finomítóinak problémái jó ideje ismertek, erről legutóbb a MOL vezérigazgatója, Molnár József is beszélt egy osztrák lapnak adott interjújában. A horvát finomítói kapacitás összességében 6,5 millió tonna, míg a kereslet csupán 2,8 millió. Ha a sziszeki egységet át is alakítanák, a kapacitás akkor is csak 4,5 millió tonnára esne le, ami több, mint a teljes horvátországi kereslet.
Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.02.26. 09:39
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza