A magyar modell használata extrém körülményeket hozna

Címkék - deviza, hitel, horvát, körülmény, kuna, magyar, modell
A magyar modell használata extrém körülményeket hozna
A magyar modell alkalmazása a devizaalapú lakáshitelek nemzeti valutára váltására Horvátországban extrém következményekkel járhat a nemzetközi tartalékokra nézve, hitelfelvételre képtelenné teheti az országot – közölte szerdán a Horvát Nemzeti Bank (HNB).
A deviza alapú hitelek kuna alapúra konvertálása 73 százalékkal csökkentené Horvátország nemzetközi tartalékait, ami előreláthatatlan következményekkel járhat.

Ezért az HNB szerint a megoldást a devizahitelesek problémájára az jelentheti, ha a bankok új hitelszerződéseket kötnének, amelyekben újra megvizsgálnák az ingatlanok értékét, valamint a kölcsönt felvevők hitelképességét. Egy ilyen megoldáshoz pedig jogi beavatkozásra sincs szükség – áll a HNB közleményében.
Hirdetés1

A horvát nemzetközi tartalékok a HNB szerint a magyar példa követése esetén 7,8 milliárd euróról 2,9 milliárd euróra esnének vissza. Ha a modellt csak a svájci frankban felvett hitelekre alkalmazná a kormány, akkor is 30 százalékos visszaeséssel kellene számolni.

Boris Vujcic jegybankelnök szerint, ha a kormány hétfői bejelentésének megfelelően 6,39 kunában rögzíti a svájci frank átváltási árfolyamát a lakáshiteleknél, és a különbözetet a bankoknak kell állniuk, akkor ez a bankoknak 400 millió kunás (53 millió eurós) veszteséget okoz.

A HNB hangsúlyozta, hogy a bankok a svájci frank alapú hitelek korábbi kamatainak rögzítésén már így is milliókat vesztettek, vagyis a pénzintézetek nem nyerészkedtek a svájci frank alapú hiteleken. A bankok eszközei és kötelezettségei is svájci frank alapúak.

A lehetőségek közül a politika fog dönteni – mondta a jegybank elnöke, majd hozzátette: a központi banknak sem mandátuma, sem eszköze nincs ahhoz, hogy bármilyen határozatot hozzon, de megtesz mindent, hogy egy ésszerű vitán belül a legjobb megoldás szülessen.
Boris Vujcic Boris Vujcic
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.01.22. 18:17
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza