A migránsok az Adriai-tengeren keresztül is érkeznek Szlovéniába

Címkék - Adriai-tenger, Horvátország, illegális-bevándorlás, Miro-Cerar, Szlovén-kormányfő, Szlovéniá
A migránsok az Adriai-tengeren keresztül is érkeznek Szlovéniába
Szlovén kormányfő szerint a migránsok az Adriai-tengeren keresztül érkeznek Szlovéniába
Illegális bevándorlás - Szlovén kormányfő: a migránsok az Adriai-tengeren keresztül is érkeznek Szlovéniába. Új útvonalon, az Adriai-tengeren és az Isztriai-félszigeten keresztül is érkeznek migránsok Szlovéniába - közölte Miro Cerar szlovén kormányfő szlovén sajtójelentések szerint pénteken Vallettában, a máltai nem hivatalos EU-csúcs előtt tartott sajtótájékoztatóján.
Tavaly márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt.

Cerar nem részletezte, hogyan jutnak el a migránsok a horvátországi Isztriai-félszigetre, a horvát sajtó pedig eddig nem számolt be hasonló esetekről.

A szlovén kormányfő mindazonáltal kijelentette: országa minden tőle telhetőt megtesz, hogy lezárja az új migránsútvonalat, mint ahogy azt már megtette a nyugat-balkáni útvonallal. "Ez nem olyasvalami, ami nem közvetlenül érint bennünket" - húzta alá.

Emlékeztetett, hogy a Földközi-tengeren és Olaszországon keresztül is érkeznek illegális bevándorlók Szlovéniába az utóbbi időben, de az adriai-tengeri útvonal jelenleg nyitva áll.

A Vecernji List című horvát napilap korábban elemzőkre hivatkozva azt állította: a nyugat balkáni útvonal lezárása esetén a migránsok eláraszthatják a dél-dalmáciai dubrovniki régiót. Majd két forgatókönyvet vázoltak fel, hogyan juthatnak el Nyugat-Európába. Vonattal Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznének Horvátországba, majd tovább Szlovéniába, vagy hajóval Rijekába, onnét tovább pedig Szlovéniába. A lap olaszországi tudósítója szerint a migránsok egy része Albániából valószínűleg egyenesen Olaszországba tartana.

Szlovénia nemrég szigorított határvédelmén. Az új törvény szerint - amely még nem lépett hatályba, bevezetését rendkívüli esetben a belügyminiszter rendelheti el ideiglenes hatállyal - az illegális migránsok belépését már a határon elutasíthatják a hatóságok.

Cerar kijelentéseivel kapcsolatban Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak Vallettában úgy nyilatkozott: "lehetséges, hogy félreértésről van szó". Szerinte Miro Cerar azokról a migránsokról beszélhetett, akik Olaszországból érkeztek Szlovéniába.

Plenkovic nyomatékosította, hogy miniszterelnökként a biztonsági szolgálatoktól nem kapott olyan információt, amely szerint létezne adriai-tengeri migránsútvonal, és a bevándorlók az Otrantói-szorostól hajóznának fel Isztriáig. Hozzátette, hogy Cerar erről nem beszélt az EU-csúcson.

A horvát hatóságok tavaly július elsejétől a legmodernebb kamerákkal és radarokkal figyelik az adriai - 948 kilométer hosszú - határszakaszt, hogy kiszűrjék az embercsempészeket és az illegális migránsokat. Az új rendszer a parti őrség számára lehetővé teszi, hogy 100 kilométeres távolságról is észrevegyen, felismerjen és követni tudjon hajókat. Kisebb, akár 10 négyzetméteres úszó tárgyakat, az embercsempészek által használt gyors motorcsónakokat is észlel.

Tavaly márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.
Hirdetés1
A migránsok az Adriai-tengeren keresztül is érkeznek Szlovéniába A migránsok az Adriai-tengeren keresztül is érkeznek Szlovéniába
Új útvonalon, az Adriai-tengeren és az Isztriai-félszigeten keresztül is érkeznek migránsok Szlovéniába - közölte Miro Cerar szlovén kormányfő szlovén sajtójelentések szerint pénteken Vallettában, a máltai nem hivatalos EU-csúcs előtt tartott sajtótájékoztatóján.
Szlovén kormányfő: a migránsok az Adriai-tengeren keresztül is érkeznek Szlovéniába Szlovén kormányfő: a migránsok az Adriai-tengeren keresztül is érkeznek Szlovéniába
A szlovén kormányfő mindazonáltal kijelentette: országa minden tőle telhetőt megtesz, hogy lezárja az új migránsútvonalat, mint ahogy azt már megtette a nyugat-balkáni útvonallal. "Ez nem olyasvalami, ami nem közvetlenül érint bennünket" - húzta alá.
Andrej Plenkovic horvát kormányfő Andrej Plenkovic horvát kormányfő
Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak Vallettában úgy nyilatkozott: "lehetséges, hogy félreértésről van szó". Szerinte Miro Cerar azokról a migránsokról beszélhetett, akik Olaszországból érkeztek Szlovéniába.
A horvát hatóságok tavaly július elsejétől a legmodernebb kamerákkal és radarokkal figyelik az adriai - 948 kilométer hosszú - határszakaszt, hogy kiszűrjék az embercsempészeket és az illegális migránsokat.
Az új rendszer a parti őrség számára lehetővé teszi, hogy 100 kilométeres távolságról is észrevegyen, felismerjen és követni tudjon hajókat. Kisebb, akár 10 négyzetméteres úszó tárgyakat, az embercsempészek által használt gyors motorcsónakokat is észlel.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2017.02.04. 23:04
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza