A Vihar hadművelet 20. évfordulója - Horvátország egyik legnagyobb Nemzeti Ünnepe!

Címkék - croatia, évforduló, háború, Horvátország, hrvatska, Knin, ünnep, Vihar-hadművelet, Vukovár
A Vihar hadművelet 20. évfordulója - Horvátország egyik legnagyobb Nemzeti Ünnepe!
Zágráb/Knin, 2015. augusztus 5., szerda - Horvátország lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődött meg szerdán Kninben a 20. Vihar hadművelet évfordulójára rendezett központi állami ünnepség.

Knin: Győzelem Napja

Zágráb/Knin, 2015. augusztus 5., szerda

Reggel hat órakor ezer békegalambot indítottak útjára Kninből Vukovárra és ugyanabban az időben Vukovárról Kninbe, annak a 211 katonának az emlékére, akik életüket vesztették a Vihar hadműveletben.

A húsz évvel ezelőtti hadműveletben a horvát hadsereg visszafoglalta a horvátországi szerb szakadárok kezén lévő terület nagy részét és annak fővárosát, Knint. A katonai akciót követően a Duna menti elfoglalt területeket (Kelet-Szlavónia, Baranya és Nyugat-Szerémség) is egyesítették Horvátországgal. Ezeket már békés úton, az ENSZ felügyelete mellett, s ez utóbbi folyamat 1998. január 15-ig tartott.

A katonai tiszteletadással rendezett szerdai ünnepségen részt vett Kolinda Grabar-Kitarovic államfő, Zoran Milanovic kormányfő és Josip Leko házelnök. A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak az egyházak képviselői, valamint több más politikus is. Számítások szerint százezer ember fordul meg a nap folyamán a történelmi városban.

A zászlófelvonás után a knini királyi várban az államfő és a házelnök leleplezi a független Horvátország első elnökének, Franjo Tudjmannak az emlékére állított műalkotást. Ezt követően közös díszfelvonulásra kerül sor, amelyen részt vesznek a közjogi méltóságok, a katonai veteránok egyesületei és a háború áldozatainak hozzátartozói is.

Még a délelőtt folyamán ünnepi szentmisét celebrálnak az elhunyt és eltűnt áldozatok emlékére a Horvát Keresztény Fogadalom Nagyasszonya templomában.

Az állami ünnepséget számos kulturális műsor és múzeumi kiállítás-megnyitó kíséri, este pedig koncerteket tartanak.
Hirdetés1
20. obljetnica Oluje - Győzelem Napja 20. obljetnica Oluje - Győzelem Napja
Knin várára zászlót tűztek ki a horvát védők, ahonnan 20 évvel ezelőtt eltávolították a szerb zászlót Knin várára zászlót tűztek ki a horvát védők, ahonnan 20 évvel ezelőtt eltávolították a szerb zászlót
Miniszterelnök, Milanovič: Horvátország ma ünnepli a szabadság és a béke napját, tiszta szívvel ünnepljük győzelmünket ... Miniszterelnök, Milanovič: Horvátország ma ünnepli a szabadság és a béke napját, tiszta szívvel ünnepljük győzelmünket ...
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.08.05. 14:01
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Zoran
Válasz erre - 2015-08-05 14:10:40 | #2034

Éljenek a horvátok. Éljen Horvátország !!!! :)

Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza