Cenzúra Sibenikben: Nem tetszett, hogy a partizánokat pozitív, az usztasákat negatív fényben tüntették fel!

Címkék - Anne-Frank, cenzúra, Horvátország, negatív-fény, partizánok, pozitív, Sibenik, usztasa
Cenzúra Sibenikben: Nem tetszett, hogy a partizánokat pozitív, az usztasákat negatív fényben tüntették fel!
Az amszterdami Anne Frank Ház múzeum és emlékhely - oktatási programjának részeként - saját készítésű és gondozású vándorkiállítása 1997 óta járja a világot ...
Zágráb, 2017. január 20., péntek - Botrány lett egy Anne Frank-kiállításból Horvátországban - Egy horvát középiskolában, Šibenik városban, cenzúrázni próbálták az Anne Frank életéről szóló, Történelem a mának című kiállítást, mert az igazgatónak nem tetszett, hogy a partizánokat pozitív, míg a usztasákat negatív fényben tüntették fel - közölte a helyi sajtó pénteken.

A szervezők ezt követően leállították a programot.

Az amszterdami Anne Frank Ház múzeum és emlékhely ...

... oktatási programjának részeként - saját készítésű és gondozású vándorkiállítása Anne Frank - Történelem a mának címmel 1997 óta járja a világot, és eddig 40 országban több mint tíz millióan látták. Horvátországban Šibenik lett volna a 24-ik város, ahol megrendezik.

A Sibenik.in hírportál szerint a konfliktus abból adódott, hogy a szervezők a harminc pannó mellé, amely Anne Frank életét mutatja be, hat további pannót is hozzácsatoltak, amely nem része az európai programnak, és amely a partizánok, valamint az usztasák tetteit ábrázolja a második világháborúban.

Josip Belamaric iskolaigazgató úgy vélte: az usztasákat a pannón úgy tüntették fel mint háborús bűnösöket, akik szerbeket, zsidókat öltek és gyerekeket éheztettek, miközben a partizánok "angyalok voltak". Mi van a partizánok bűneivel, miért nem mutatják be, hogy a partizánok horvátokat öltek a második világháború után? - tette fel a kérdést.
Hirdetés1


Az igazgató arra kérte a szervezőket, hogy a vitatott pannókat távolítsák el, ők azonban az egész kiállítást leállították.

A tárlat szervezői, a Horvát Oktatási és Fejlesztési Hálózat a Kommunikáció Evolúciójáért (HERMES) elnevezésű civil szervezet közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezte ki az ügy miatt.

"Sajnos az utóbbi időben egyre többször vagyunk tanúi a történelem eszközként való felhasználásának egyes politikusok és más érdekcsoportok részéről, akik hamis érveléssel megpróbálnak megosztottságot szítani +mi jók+ és az +ők rosszak+ között" - áll a szövegben.

A HERMES jelezte, hogy a történelem ilyen hazug és leegyszerűsített tolmácsolásával soha nem foglalkoztak, és a jövőben sem fognak.

A hat pannó kivonásával - mint fogalmaztak - azt érték volna el, hogy erősítik a hitet, miszerint a második világháborúban "valahol a németek és zsidók között történt valami". Kiemelték: ez mellőzné a tényt, hogy Horvátország nagyon is része volt ennek a háborúnak, és emiatt nem hajlandóak hazug kompromisszumokra.


Történelmi rövid áttekintés: Elképzelhető, hogy Anne Frank csak véletlenül bukott le

Elvakíthatta a történészeket az, hogy eddig arra koncentráltak kutatásaikban, ki leplezhette le Anne Frank amszterdami búvóhelyét a Prinsengracht 263 szám alatti házban, állapította meg az amszerdami Anne Frank House egy frissen közölt tanulmányt kommentálva. A legújabb történeti kutatás most magának az elfogásnak a körülményeire koncentrált, és a holland rendőrség feljegyzései alapján arra a következtetésre jutott, hogy ...

... a rendőrök valójában nem is zsidók után kutattak a házban.

A rendőrségi feljegyzések szerint az augusztusi razzia, melynek során végül a házban rejtőző zsidókat is felfedezték, valójában feketézők ellen irányult. Két olyan feketéző ellen, akiket már korábban, 1944 márciusában egyszer már letartóztattak - és akiknek a letartóztatásáról Anne Frank is beszámolt a naplójában.

A kutatók szerint a legújabb feltevést támasztja alá az is, hogy az Anne Frankékat leleplező rendőrök nem a rendőrség zsidók után kutató egységéhez tartoztak, hanem pont ilyen feketézőket kerestek.
Ugyanakkor az is tény, hogy a házkutatás két órán át tartott, jóval tovább, mint egy átlagos, feketézők elleni akció. A kutatók így csak annyit mernek határozottan állítani, hogy Frank és családja eleve komoly veszélyben volt amiatt, hogy feketézőkkel éltek egy házban. De azt, hogy emiatt buktak-e le végül, vagy valaki mégis feldobta őket, további kutatásoknak kell majd megállapítaniuk. (Via BBC)


Egy horvát középiskolában, Šibenik városban, cenzúrázni próbálták az Anne Frank életéről szóló, Történelem a mának című kiállítást, mert az igazgatónak nem tetszett, hogy a partizánokat pozitív, míg a usztasákat negatív fényben tüntették fel.
Elképzelhető, hogy Anne Frank csak véletlenül bukott le Elképzelhető, hogy Anne Frank csak véletlenül bukott le
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2017.01.20. 16:53
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza