Cres - Egy gyönyörü sziget Horvátországból

Címkék - bemutatás, Cres, Horvátország, látnivaló, nyaralás, pihenés, sziget
Cres - Egy gyönyörü sziget Horvátországból
A Horvátországhoz tartozó Cres (olaszul Cherso) az Adriai-tenger legnagyobb szigete 405,70 km² területével. Teljes partszakaszának hossza 248 km, legmagasabb csúcsa a 648 méter magas Gorice. Lakossága 3200 fő.
A Kvarner-öbölben található, Krkről komppal érhető el.

Egykoron Cres és Lošinj egy sziget volt,
de a rómaiak kiásták Osornál az Osori-csatornát, ettől kezdve két különálló sziget Cres és Lošinj. Ma egy híd köti össze a két szigetet.

A sziget külön érdekessége az itt található édesvizű Vrana-tó, de mint a világszerte rendkívül ritka fakókeselyű egyik utolsó fészkelőhelye is ismert.

A történelem folyamán a stratégiai szerepe volt a legfontosabb, mert ez az Isztriához legközelebb fekvő sziget.
Hirdetés1

Cres szigetét már az ókori görögök is ismerték. A görögök egyik mondája szerint Médeia laszonnal és az argonautákkal erre menekült, és itt ölte meg testvérét, Apszürtoszt, s dobta a tengerbe tagjait. Az emberi végtagokhoz hasonló szigetecskéket e monda után nevezték el a görögök Apszürtidész-szigetcsoportnak.

Cres szigete már i. e. 4. században illírek által lakott terület volt. Az i. e. 2. században rómaiak érkeztek a szigetre, a Res Publica Crespa elnevezés tőlük ered. A Római Birodalom bukása után Bizánc uralma alá került. A horvát királyok a 7. századtól uralták a szigetet, majd a 10-11. században magyarok, velenceiek, és Bizánc váltogatta egymást a hatalom gyakorolásában. 1409-től 1797-ig tartó velencei uralom után Napóleon uralkodott a szigeten, ezután az osztrákok. Az első világháború után olasz, a második világháború alatt német fennhatóság alatt állt. A második világháború végeztével Jugoszláviához csatolták. 1991-ben a független Horvátország része lett.
Osor városa és hídja Osor városa és hídja
Cres város Cres város
Beli a harmadik város a szigeten Beli a harmadik város a szigeten
Vrana-tó Vrana-tó
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2014.09.26. 09:17
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza