Dalmácia- Split régió: A nagy szigetek hazája

Címkék - Adria, arany-Szarv, Brač, Dalmácia, Horvátország, Šolta, Split-régió, üdülés, Vis, Zlatni-Rat
Dalmácia- Split régió: A nagy szigetek hazája
A horvát tengerpart legszebb helyei a spliti régióban találhatóak
Dalmácia Split régiója, a nagy szigetek hazája. Amíg a Šibenik régióban a sok kis apró sziget a jellemző, addig itt a nagyobb szigetekkel találkozhatunk. Itt található Diocletianus császár palotája is, amely a világ egyik leghíresebb palotája. A régió legkeresettebb úticéljai: Trogir, Omiš, Makarska, Tučepi ...

A Spliti Régió (Dalmácia közepén helyezkedik el) Trogirtól kezdődik egészen Ploče-ig a bosnyák határig tart. A terület magába foglal 2 nagy szigetet Hvar-t és Brač-t. A régió legnagyobb városa Split ahol repülőtér is van. E régió legfőbb jellegzetessége, ahogy egész Dalmáciáé is, a kőből készült épületek nagy száma, mivel Dalmácia bővelkedik ebben az építőanyagban. Már a múltban is minden kőből készült - a házak, az utcák, a templomok.

A világ egyik leghíresebb palotája, Diocletianus császár palotája is Splitben van, ide vonult vissza a császár i. sz. 303- ban. Split városa tulajdonképpen e várból nőt ki fokozatosan, ahová a városlakók mindig elmenekülhetek az éppen aktuális ellenség elől.
Hirdetés1

Az UNESCO a palotát a kulturális világ örökség részévé nyilvánította. Split ma Dalmácia kereskedelmi, közlekedési és kulturális központja. A másik nagyon híres műemléke Splitnek a Trogir katedrális kőből készült díszkapuja, amelyet Radovan mester készített a 12. században. E terület legkeresettebb úticéljai: Trogir, Omiš, Makarska, Tučepi. Makarska Riviérán- a Természeti Park és a gyönyörű kavicsos strandok mellett - található a Biokovo hegység, amely szinte alpesi hangulatot kölcsönöz e vidéknek.

Meg kell említeni még az itt található híres nagyobb szigeteket. Brač szigete a jól ismert Arany Szarv (Zlatni Rat) stranddal. Hvar szigete, amely amellett, hogy Horvátország legnapsütöttebb szigete és régóta a turisták paradicsoma, a világ legrégibb színházát is magáénak mondhatja. A nagyobb szigetekhez sorolható még Šolta és Vis.


Split

Közép -Dalmáciát csodálatos tengerpartjai és szigetei miatt keresik fel a turisták. Az Adria kristálytiszta, türkizkék vize itt romantikus partokat és szigeteket öblöget. Split a térség nagyobb városa és kikötője. Split kikötőjéből feledhetetlen hajókirándulásokra is nyílhat alkalom. A turisták körében a legnépszerűbb nyaralóhely. A kulturális és természeti kincsek teljessé teszik a nyaralást Közép-Dalmáciában. A kristálytiszta víz, a kavicsos tengerpart feledhetetlen élménnyé teszi az itt tartózkodást a látogatók számára. Sokak szerint ez az Adria lélegzetelállítóan legszebb partszakasza, ahol festői települések és magányos strandszakaszok váltják egymást.

Split a legmelegebb régióban fekszik az adriai partvidék középső részén. Enyhe éghajlat és közel 2700 napsütéses óra jellemzi, egy igazi oázis a téli táj közepén. Egy modern metropolisz, benne kulturális gazdasági intézményekkel, főiskolákkal, egyetemekkel. A kikötő mindössze 15 km-re található a festői dalmát kisváros repülőterétől a legnyugatibb Marina az öbölben. Kis öblök, kavicsos strandok nyújtanak kikapcsolódást, teszik változatossá a vidéket.

Split az 1700 éves múltra visszatekintő közép-dalmáciai város, Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi műemlék együttese, a magas színvonalú vendégfogadási szolgáltatásokon, és a mediterrán nagyváros lakóinak felejthetetlen déli sármja is hozzájárul Split turisztikai vonzerejéhez. A Spliti Diokletianus palotában úgy érezhetjük magunkat, mintha felelevenedne körülöttünk a történelem és egy árusokkal tarkított középkori óriáslabirintusba tévedtünk volna. A Spliti sétánk közben ne felejtsük el megtekinteni a halpiacot mert egy nem mindennapi látványban lesz részünk.

A "Spliti nyár" - a nyaranta megrendezett kulturális és szórakoztató rendezvénysorozat. A Marjan-hegy - Split legkedveltebb kirándulóhelye, melynek 168 hektáros területét árnyas alpesi fenyves borítja. A csúcson található kilátóból páratlan kilátás nyílik a környező szigetekre és az egész spliti szigetvilágra.


Strandok, szigetek, üdülőhelyek Split körül

A horvát tengerpart legszebb helyei a spliti régióban: Split, Trogir, Brač (a térségben lévő szigetek közül a leghíresebb), Korčula, Bol, Hvar, Makarska, Brela, Tučepi, Baška voda, Podgora.

Üdülőhelyek Split körül: Grljevac, Kaštel Lukšić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Sućurac, Podstrana, Strožanac, Žrnovnica.

Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos és homokos. A sziget egyéb helyein: sziklás öblök, betonozott, kavicsos strandok, napozóteraszok.

Brač -Itt található az egyik legszebb strand (a strand az ország leglátványosabb és legnagyobb homokos strandja) a Bol (Zlatni rat). Magyarországon Aranyszarvnak szokták hívni. Az érdekes természeti jelenség minden fényképen és filmen jelen van. Érdekessége az egyedi formája, olyan a látvány mintha egy fehér nyelv en. A strandot a tengertől biztonsági hálók védik.


Utazás a Spliti régióba

Splitbe autón kívül repülőgéppel is eljuthatuk Magyarországról Pogányból indulnak charter járatok nyáron. Vonattal egy éjszaka alatt jutunk el átszállás nélkül a tengerparti szállásra.


Közlekedés a Spliti régióban

Splitből indulnak a nagyobb hajók és kompok a környező szigetekre. A kompkikötő a város központjában található. Figyeljenek arra, hogy a megfelelő sávba álljanak kompoknál! A jegyet előre kell megvenni - a komp indulása előtt a kikötőben.

Kompárak Spilt ...

2012. maximum 9 fős személygépjármű (5 méter hosszú, 1,80 méter magas) + személyjegy 12 éves korig 50 % kedvezmény:

  • Split - Korčula (Vela Luka): autó - 530 Kn, személy - 60 Kn
  • Split - Viš: autó - 370 Kn, személy: 50 Kn
  • Split - Lastovo: autó - 530 kn, személy: 68 Kn
  • Split - Brač (Stari Grad): autó - 588 Kn, személy: 47 Kn


Trogir a kulturális örökségekben az egyik leggazdagabb város a régióban

Trogirt az Adriai tenger egyik legcsodálatosabb városaként tartják számon, amiről mi is könnyedén meggyőződhetünk, ha végigsétálunk a helyenként ódon, kopár, másszor színes és virágos városkán. Trogir mellett található a Ciovo sziget, ahol sok kemping és strand segít az ellazulásban, pihenésben.

Minden utcában van látnivaló. A szigetre épített óváros a 12. században épült eleinte olasz tartomány volt majd az évszázadok alatt a szláv népek fennhatósága alá került. Ma már az UNESCO védett listáján szerepel. Hvar, avagy a napfény városa egykoron a Velencei hadiflotta téli hadibázisaként szolgált. Hvar a dél-szláv háború ideje alatt is megőrizte szépségét. Hvar város épségben megmaradt óvárosa már a 16. századtól így áll - semmilyen változtatást nem végeztek el az épületeken. Ha Hvarban járunk, akkor érdemes csónakot bérelnünk és áthajóznunk a szemközti Pakleni szigetre, ahol kedvünkre fürdőzhetünk.

A régió "buli" központja Makarska, a fiatal generáció nyaranta elárasztja a tengerparti várost és annak szórakozóhelyeit. Míg Omis a nyugodt pihenésről szól, a kisgyermekes családok körében kedvelt a homokos tengerpartja miatt. Makarskatól délre gyönyörű kisvárosokat - halászfalvakat találunk egymás után. A legszebb városok/falvak: Brela, Baška Voda, Tučepi és Podgora. A településekre jellemző a türkizkék színű tenger és a fenyveserdő. A tenger lassan mélyülő aprókavicsos.

Közeledve a bosnyák határhoz 2 nagyobb település van: Drvenik ahonnan indulnak kompok ugyanúgy mint Spiltből valamint Ploče - ami egy nagyobb öböl köré épült. Bosznián keresztül eljutunk a Dubrovniki Régióba.


Spliti régió - Dalmácia látnivalók dióhéjban ...
Dalmácia- Split régió: A nagy szigetek hazája Dalmácia- Split régió: A nagy szigetek hazája
Dalmácia valódi szíve a legnagyobb városa, Split - A Spliti Régió (Dalmácia közepén helyezkedik el) Trogirtól kezdődik egészen Ploče-ig a bosnyák határig tart. A terület magába foglal 2 nagy szigetet Hvar-t és Brač-t. A régió legnagyobb városa Split. A Dalmáciai Spliti régió az igazán nagy szigetek hazája. Ameddig a Šibeniki régióban sok-sok kis apró szigetet találhatunk addig itt a Spliti régióban a nagyobb szigetek a jellemzőek.
Split -  A régió fővárosa Split - A régió fővárosa
Split - Itt található a legnagyobb dalmáciai idegenforgalmi régió - a Dalmácia-Spliti terület, amely a legnagyobb Split-Dalmát megyét foglalja magában. Itt sorjáznak a főbb dalmáciai szigetek, sorakoznak a szebbnél szebb strandokkal csábító riviérák, magasodnak hegyóriások közvetlenül a parton és a kiterjedt hátország is egy sor természeti gyöngyszemet rejt.
Dalmácia Split körüli része a legsűrűbben lakott rész Dalmácia Split körüli része a legsűrűbben lakott rész
Ha Dalmácia a valódi hajdanvolt mediterrán világ, akkor éppen Split körül elterülő központi része a földközi-tengeri térség központja. Mivel Dalmácia Split körüli része a legsűrűbben lakott és kulturális kincsekben leggazdagabb, nincs túl sok természetes állapotában fennmaradt területe. Csupán 1 természetparkja van: a Biokovo, nemzeti parkok nincsenek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy Közép-Dalmáciában nincsenek természeti szépségek, vagy védett övezetek. Épp ellenkezőleg, itt van a világ 10 legszebb szigete között számon tartott Hvar, a legszebb adriai strandok Brac-on és a Makarskai Riviérán, a Cetina elbűvölő folyója, az egyedülálló Imotski-tavak, a Caprival vetekedő Kék-barlang Bisevon. Dalmácia spliti részéhez tartoznak a legtávolabb fekvő adriai szigetek: Jabuka és Palagruza, valamint számos kisebb védett terület: különleges rezervátumok, parkerdők és a természeti emlékei.
Žnjan tengerpart Split - Žnjan Beach Split Žnjan tengerpart Split - Žnjan Beach Split
A legújabb strandok egyike a Žnjan strand, ami részben betonból készült a könnyebb napozás végett, de leginkább aprókavicsos a partja. A Žnjan tengerparti részt apró öblök tagolják, tiszta, szép kék vize van. A strand mellett számos vendéglátóipari objektum található, így a fürdőzők is felhajthatnak egy hideg italt, ehetnek valami finomságot a napernyők védő árnyékában ...
 Brač otok (Sziget) - Zlatni Rat strand Horvátország, Dalmácia Brač otok (Sziget) - Zlatni Rat strand Horvátország, Dalmácia
Az Islands című amerikai magazin a horvát Brač szigetét a világ tíz azon szigete közé válogatta, ahol a legkellemesebb az élet. Nem véletlen !!! Brač szigetén az élet a tenger és a levegő tisztasága miatt vonzó. Ez a sziget Dalmácia egyik legszebb és legnagyobb szigete, rengeteg olajfával, valamint gyönyörű homokos és köves tiszta tengerpartokkal. A szárazfölddel való összeköttetése kiváló, a sziget gazdag gasztronómiai ajánlat pedig friss tengeri halakból, kagylókból, házi tenyésztésű bárányokból és házi készítésű sajtokból áll. Sokan dicsérik a Plavac nevű vörösbort is. Az amerikai újság véleménye szerint Brač szigetén kívül az alábbi szigetek találhatók még a top-listán: a floridai Big Pine Key, a görög Kréta, az Új-Zelandon található Waiheke, a Holland-Antillákhoz tartozó Curacao, Maui a Havai-szigeteken, a malájziai Lomgkawi, a Karib-tengeren található Grand Kayman és a Csendes-óceánon lévő Palau szigete. Ezen szigetek mindegyike megkapta az „álomsziget” elnevezést, ahol az élet kellemes és magas színvonalú.
Split és a környező szigetvilág Split és a környező szigetvilág
Dalmácia ezen részének természeti szépségei nem csak a távoli szigetekhez és magas hegységekhez kötődnek; hiszen fővárosa, Split is zöldellő vidékkel köszönt minket. Függetlenül attól, hogy melyik irányból érkezünk a legnagyobb dalmáciai városba - a hátországból autópályán, a tengerparton az adriai főúton, repülővel vagy hajóval, azonnal szemünkbe tűnik a központ tőszomszédságában emelkedő zöldellő Marjan-hegy. Split eme egyedülálló éke, melyet oly sok népdal megénekel, a nagyváros tüdejeként szolgál. Így Split lakói könnyedén elszabadulhatnak a nyüzsgő városból a Marjan zöldellő oázisába ahol kedvükre sétálhatnak vagy biciklizhetnek az ösvényeken, csúcsairól Split látványában gyönyörködhetnek, vagy a lankái alatt meghúzódó növényekkel szegélyezett tengerparton lazíthatnak.
Makarska, Brela Dalmacia - Makarskai Riviéra Makarska, Brela Dalmacia - Makarskai Riviéra
Splitből a tengerparton dél felé indulva hamarosan a szemünk elé tárul legkedveltebb üdülőhelyének, a Makarskai Riviérának a látványa. Turisták ezreit csábítanak a kristálytiszta tenger nyaldosta és buja zöld növényzettel szegélyezett természetes aprókavicsos strandjai a Biokovo-hegység szídítő ékköve és egyetlen természetparkja éppen ez az impozáns hegyóriás. A Földközi-tengeri-térségben másutt aligha nyúlnak ennyire közel a tengerhez több, mint 1500 méter magas hegycsúcsok, és máshol nem törnek sziklaszirtek ilyen meredeken és élesen az ég felé. Sokan úgy vélik, hogy a természet magas szintű megóvottságának okán Biokovót Horvátország 9. nemzeti parkjává kellene nyilvánítani. A riviéra gyöngyszemeként emlegetett Brela Dalmácia leghosszabb és legszebb strandja található itt. A Brela főleg a családi nyaralások helyszíne. A csillogó, kristálytiszta tenger, a hegyek, a csodálatos strandok, a fenyőfák, a sziklák együttese rendkívül különlegessé, és felejthetetlenné varázsolják az itt eltöltött időt.Biokovo csupasz meredélyei nyújtják a parti övezetnek az oly áhított felfrissülést a nyári kánikulák idején, míg a természet szerelmeseinek egy sor ajándékkal szolgálnak.
Biokovo - A felfrissülés és a tiszta természet hazája Biokovo - A felfrissülés és a tiszta természet hazája
A felfrissülésen és a tiszta természet élményén felül a Biokovo szép túra- és biciklis utakat, kellemes pihenőhelyeket, valamint annak a múltnak a becses emlékeit tárja elénk, melyben ezeken a nehezen járható hegyi utakon állatokat tereltek. Jelenleg a természetparkig, benne az 1758 méteres legmagasabb Szent György-csúcsig, a Makarskai Riviéráról, valamint a Dalmát Zagorából vezetnek fel utak. A Biokovo látogatói egy kis szerencsével a tekintélyes hegy védelmezőjének tartott zergével, vagy más állatokkal is találkozhatnak. Az út mentén karsztsziklák egyedülálló formái, mély karsztbarlangok, valamit a karsztra jellemző egy sor más természeti jelenség helyezkedik el. A Biokovo látogatóit azonban leginkább mégis a csodálatos látképek vonzzák a Makarskai Riviérára a hegy lábánál, lenyűgöző strandjaival és festői településeivel. A Biokovóról a közép-dalmát szigetcsoport minden nagyobb tagja is látható, főként Brac és Hvar, de szép kilátás nyílik a másik oldal felé, a Dalmát Zagora felé is.
Trogir (Trau) Horvátország, Dalmácia- Split régió Trogir (Trau) Horvátország, Dalmácia- Split régió
8500 lakosú város Trogir. Az UNESCO felvette Trogirt a világörökségek listájára, elsősorban a kőfaragó művészet csodái, kőszobrai miatt. A keleti és nyugati részre osztható, ám közös városfallal körülvett óvárosi rész jól elkülöníthető területen helyezkedik el, már csak azért is, mert egy szigetre települt. Habár e terület zsúfolt a látnivalóktól, mint látni fogjuk, focipályának azért maradt hely. A belváros épületeire szinte kivétel nélkül elmondható, hogy fehér kőből emelték a szorgos kőműveskezek. Ha sok-sok évszázaddal korábban jönnénk meglátogatni, Velencéhez és Dubrovnikhoz fogható város fogadna minket. Trogir városi szabadstrandja kavicsos és fokoztosan mélyül, vele szemközt pedig számos vendéglátóhely és kis üzlet teszi lehetővé a pihentető pénzköltést.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.06.02. 15:21
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza