Dalmácia -Zadar régió

Címkék - Adria, Dalmácia, Horvát, Horvátország, tenger, Zadar, Zadar-régió
Dalmácia -Zadar régió
Dalmácia -Zadar régió
A Zadari régió Dalmácia legészakabbi területe, s egyben a Dél kapujaként szolgál mindazoknak, akik az Adria északi részéről érkeznek. Az ellentétek földje, amely bővelkedik történelmi örökségben és szép természeti látképekben.

Zadar története még az antik időkbe nyúlik vissza. A városban található az Adriai-tenger keleti partjának legnagyobb római kori tere, és néhány gyönyörű román kori templom – a Sv. Stošija katedrális, a Sv. Krševan és a híres Sv. Donat-templom. Zadarban számos művészeti gyűjtemény, könyvtár és levéltár található, és itt épült meg 1396-ban Horvátország első egyeteme is.

A város híres nevezetessége a tengeri orgona. Ez a különleges építmény a zadari tengerparton található - Alfred Hitchcock szerint innét nézve a legszebb a napfelkelte. Talán a zadari régió mesél a legékesszólóbban a horvát nép történetéről és kultúrájáról. A közelben fekvő Ninben található a világ legkisebb katedrálisa: a Sv. Križ-templom mindössze 36 lépés hosszú.
Hirdetés1

A zadari régióban mindkét mediterrániumi szélsőség jelen van: egyrészt a perzselő napsugaraknak kitett Kornati-szigetek kőhalmai, melyeken csak a legszikárabb juhok, kecskék, szamarak, vadak és méhek által elfogyasztott szívósabb gyógynövények élnek meg, másrészt pedig a Ravni kotar legtermékenyebb megművelt területei, ahonnan a legszebb és legzamatosabb gyümölcsök és zöldségek érkeznek a piacokra.

Az ilyen egyedülálló természeti viszonyok között terem a világ legízletesebb meggye, a híres maraska. Nem csoda hát, hogy ebben a fenséges természeti környezetben a gasztronómia géniusz is megmutatkozik egyedülálló recepttúrák megalkotásában, melyek között megtalálhatjuk a világhírű Maraschino likőr titkos receptjét. Egy sor hamisítvány ellenében csak Zadarban készítik maraska meggyből a Maraschinot, szigorúan betartva a három évszázaddal ezelőtt kidolgozott eljárást.

A térség ránk gyakorolt első és talán éppen ezért legmeghatározóbb benyomása a színek kavalkádja, a tenger azúrkéksége és a felette, egészen tenger partjáig leereszkedő fenyők vagy olajfák sötétzöld tónusa alkotta harmónia. S mindehhez jön még a vakítóan fehér szilaj kő, amely szinte megérinti a tenger partját, vagy felaprózódva, aprókavicsos strandot formálva vonzza a turisták tömegeit...

Arégió a székhelyeként szolgáló háromezer éves Zadar városával, amely olyan kulturális-építészeti örökséggel dicsekedhet, mint az Adria ezen oldalának legnagyobb feltárt római fóruma, a lenyűgöző románkori Szt. Donát-, Szt. Anasztázia és a Szt. Krševan- templomok, valamint a világ legkisebb székesegyházának tartott - a mindössze 36 lépés hosszú - Szt. Kereszt-templom a legősibb horvát királyi városnak számító Ninben, bármely könyvnél élvezetesebben mesél a horvát kulturális örökség forrásairól.

Aki magányos, stresszmentes nyaralást szeretne annak a Olib, Silba, Premuda és Ist szigetet ajánljuk. Ezeken a szigeteken egyáltalán nincs vagy csak nagyon minimális gépkocsiforgalom van.

Zadar régió autóútjai: A Zadar régióban továbbfolytatódik a Rijekából elinduló Adria főút. Míg a Kvarner-öbölben jellemzően kanyargós szerpentinekkel találkozunk, addig a Zadar régióra inkább az egyenes útszakaszok a jellemzőek.


Nyaralás Zadar városában

Zadar a róla elnevezett Zadar régió közigazgatási- és kulturális központja. Zadar óvárosa eredetileg egy kis szigetre épült amit az idők során összekötöttek a szárazfölddel. Mára egy félszigetté alakult át az eredeti sziget.

Zadar, aki egykoron szigetre épült, de mára összeolvadt a modern városrésszel

Zadar óvárosát az elmúlt 3000 év során többször felgyújtották, elfoglalták és porig rombolták. Mára az óváros sebeit sikerült helyreállítani, de ne arra számítsunk, hogy csak középkori építményekkel találkozunk. A lerombolt épületek helyére sok helyen modern, olykor szocreál stílusú épületeket emeltek.

Zadari sétánkat megkezdéséhez az óváros félszigetének város felőli (keleti) oldalán keressünk parkolóhelyet. Mivel innen indulnak a zadari autóskompok, nagy valószínűséggel találunk parkoló helyet. A parkolóból elindulván a Szárazföldi kapun keresztül jutunk az óvárosba.

Bejárat az óvárosba

A Szárazföldi kapun áthaladván a Népek terére jutunk. Itt mindig élén mediterrán élet van, tele sürgő-forgó turistákkal, fényképzőgép csattogásokkal. A Népek terén a sarokban az érdekes épület az egykori őrtorony, felette pedig a váróra. A tér szélén érdekes gyertyatartókat vehetünk észre. Ilyen óriás petróleummal világító gyertyatartókkal világították Zadar óvárosát a XVI. századtól kezdve.

A Népek teréről néhány perc sétával könnyen elérhető a híres Sv. Donat körtemplom. Kívülről tekintve kissé érdekesnek, inkább idegennek tűnik a körtemplom. Ha Zadarban járunk minden bizonnyal ellátogatunk ide az egykori római fórum helyére megnézni és lefényképezni a Szent Donát körtemplomot, de tovább is fogunk sétálni, miután lefényképeztük. A part felé sétálva felfedezhetjük a Szűz Mária templomot. Aki járt már Hvar városában kellemes érzés fogja eltölteni, hiszen ez a templom a megszólalásig úgy néz ki, mint a Hvar főterén található testvére.

Nem mindennapi látvány a Szent Donat körtemplom

Zadari sétánk legérdekesebb része az lesz, amikor lesétálunk az Isztriai-sétányra. Itt rövid séta után érdekes pánsíp jellegű hangra figyelhetünk fel. Gyorsan siessünk tovább, mert egy érdekes művi építmény és a természet erejének játékát figyelhetjük meg. A sétány végén különböző méterű és mélységű lyukakat fúrtak a tenger alá. Ahogy a tengervíz belever ezekbe a lyukakba, úgy különböző hangon, hangszinten játszik a tengeri orgona.

A Zadari Isztriai-sétány

A tengeri orgonán túl egy érdekes üveggel borított égősort fedezhetünk fel. Ez tulajdonképpen egy napelem. Nappal a napkollektorok segítségével magába szívja a nap energiáját, amit este érdekes fényjáték formájában ad le a több száz égő.

Ahányszor Zadarban járok mindig egy kettősség, sőt olykor hármasság, hármas érzés vesz uralmába. Egyrészt Zadar egy szépen kiépített, ahogy említettem olykor szocreál stílusú épületekkel tarkított záros. Zadarban nem érezni annyira azt a „középkori hangulatot”, ami más sok horvát város sugároz magából. Mindezek ellenére szépen kiöltözött emberek sétálgatnak fel-alá a városban. Ha kisétálok az Isztriai-sétányra, akkor arra gondolok, milyen szép és tényleg milliónyi felfedezésre váró helyet rejtegetnek a kis szigetecskék. Ilyen gondolatokkal a fejemben már nem is tűnik annyira szépnek az óváros, inkább mennék már tovább..

Végezetül, sokszor az is eszembe jut, hogy tulajdonképpen Zadar volt az a horvát város, amit először elfoglalt a magyar korona. Zadar egészen a I. Világháborúig, pontosabban Trianonig Magyarország részét képezte. Nézzük csak meg legközelebb jobban az előttünk haladó árpádsávos, nagymagyarországos matricát. Az pontosan Zadarig tart. Ha viszont arra gondolok, hogy ez a város jogosan akár hozzánk is tartozhatna, akkor még szomorúbb leszek. Tudom, hogy ez egy utazási weboldal és az utazás, nyaralás alapvetően jó, boldog és szép, de megpróbálom az egyes városokat a személyes tapasztalataim alapján bemutatni. Sajnos a tapasztalatokhoz, érzésekhez hozzátartozik, hogy azok, akik ismerik valamennyire a történelmet, azok azt is tudják, hogy valaha ez a város is a miénk volt (úgy mint sok másik). (Nyaralás Zadar városában)


Magyarok által legtöbbet látogatott tengerparti városok a zadári régióban a horvát tengerparton ...

Petrcane, Stari Grad, Zadar, Bibinje, Turanj, Sukosan, Biograd na moru, Pakostane, Drage.
A legnépszerűbb szigetek: Ugljan, Pasman, Dugi otok.

Aki a nyugodtságot keresi annak a szigeteket ajánljuk: Ugljan, Pasman, Dugi otok. A szigeteken eldugott kis halászfalvakban kipihenhetjük magunkat. A fiatalok előszeretettel látogatnak el Vir-szigetre, ahol nagy az éjszakai élet. A régión belül több Nemzeti Park is található ami népszerű a turisták körében.

Paklenica - a hegymászok paradicsoma helyenként 400 méteres meredek sziklfalak láthatóak, a növényzet egyedülálló keveredik a mediterrán és hegyvidéki klíma így a magas hegyekben helyenként elidőzhetünk egy-egy füge bokor mellett.

Plitvicei tavak - a 16 tó 200 vízesésével feljtehetelen látvány a turistáknak. Az egyik leghíresebb nemzeti park a hegyekben található Zadartól 2 órára kocsival. Legjobb hétköznap ellátogatni mert akkor elkerüljük a turnusváltást és nem kerülünk a hegyekben dugóba.

Belépőjegyek: - Felnőtt: 110 Kn - Gyermek: 55 Kn

Világhírű rendezőket megihletett már többször is a Zadarhoz tartozó szigetvilág: Ugljan, Vir, Pasman és Dugi otok. E tájegységen forgatták az Ezüst tó kincsét valamint a Winnetuo fimeket.

Az "Ezüst-tó" a Kornati szigetcsoport egyik szigetén található, ami egy tenger-szem (a Kornati Nemzeti Park része). Vize sokkal sósabb mint a tengerré. A nagyobb városokból minden nap indulnak hajók 1 napos túrára.

A legenda szerint azért "kopasz-kopár" az összes sziget, mert a középkorban a rómaiak kivágták az összes fát hajóépítéshez .... Második történet szerint a szigetlakók mindig kirakták a kecskéiket egy-egy szigetre és azok megettek mindent .... Harmadik az 1800-as években tűz támadt az egyik szigeten ami tovább terjedt ...


Zadar, négy nemzeti park és háromszáz sziget!

A kristálytiszta tenger, a történelmi központ Zadarban, a számos rejtett öblöl és strandok, a modern magánszállások, apartmanok, szállodák és villák, a jól felszerelt kikötő és hajózási központ teszik ki a turisztikai kínálatát a Zadar régiónak. A Zadari régió kínál többek között mindenkinek számtalan történelmi értéket, évszázados hagyományokon alapuló kulturális és egyéb rendezvényeket, gazdag kínálatot a turisztikai életből, az éjszakai életet kedvelőknek igazi kánaánt.


A Zadari régió Dalmácia legészakabbi területe, de egyben a Dél kapuja is ...
Dalmácia - Zadari Régió Dalmácia - Zadari Régió
Zadari Rivéria kb 200 km-en terül el a tengerpart mentén. A horvát emberek Zadart hívják az első Dalmát városnak. A régión belül több Nemzeti Park is található ami népszerű a turisták körében.
A Zadari régió Dalmácia legészakabbi területe ... A Zadari régió Dalmácia legészakabbi területe ...
Azúrkék tenger, csodálatosan tiszta víz Azúrkék tenger, csodálatosan tiszta víz
Ugljan sziget - Dalmácia - Zadari Régió Ugljan sziget - Dalmácia - Zadari Régió
Alig néhány tengeri mérföldre Zadartól található az Ugljan sziget, amelyet egy híd köt össze a Pašman-szigettel. Ezen a már ókorban is lakott településen a római korból fennmaradt műemlékek találhatóak. A szigeten számos zadari nemesi család rendelkezett nyaralóval, melyek közül a legismertebb a XVII. századi Califfi kastély. Különböző fesztiválokat is rendeznek Ugljánban, amelyek közül a legismertebb és legnépszerűbb a „Halászok éjszakája”. A sportot kedvelőket számtalan kitűnő merülőhely várja, a sziget belsejében pedig a gyalogturázás és kerékpározás szerelmesei találnak kedvükre való szórakozási lehetőségeket. Érdemes ellátogatni az Ugljan, Lukoran, Kukljica és Preko halászfalvak éttermeibe és megízlelni a hamisítatlan mediterrán hangulatot.
Pašman sziget - Dalmácia - Zadari Régió Pašman sziget - Dalmácia - Zadari Régió
Pašman-sziget bizonyos szempontból az Ugljan-sziget ikertestvérének is tekinthető, hiszen a területük közel megegyező és a rajtuk elhelyezkedő települések is rendkívül hasonlóak. A Pašman-szigeten több kisebb település is található: Tkon, Ugrinić, Kraj, Pašman, Barotul, Neviđane, Dobropoljana, Banj és Ždrelac. Pašmanon több szőlő- és olajfaültetvény is található, de a sziget gyógynövényekben is gazdag. A számtalan aprókavicsos és homokos strand közül, talán a Mrljane településen található a legismertebb, hiszen az itteni iszapnak gyógyhatást tulajdonítanak. A sziget csúcsáról káprázatos kilátás nyílik a Kornati Nemzeti Park apró szigeteire. Pašman-szigetén több hegyikerékpár pálya is található. Pašman otok
Dugi Otok (sziget) - Dalmácia - Zadari Régió Dugi Otok (sziget) - Dalmácia - Zadari Régió
A zadari szigetvilág legnagyobb szigete Dugi Otok. Számtalan festői öböllel rendelkezik, ezek közül a két legismertebb akarun és a Telašćica. Telašćica természetvédelmi parkká lett nyilvánítva, és egy kitűnő kiránduló hely. A Saljsko polje a helyiek által csak “olajfa erdőként” említett olajfa ültetvényen több mint 700 éves olajfák is találhatóak. Dugi Otok ismert csodálatos merülőhelyeiről is. Rejtélyes tengeri élővilág felfedezésére nyílik itt alkalom. Nyáron természetesen rendezvények is szórakoztatják az oda látogatókat. Ezek közül említésre méltó a halászok ünnepe, a szamárversenyek, valamit sportrendezvények és versenyek. Dugi Otok szigetet naponta több menetrend szerinti járat köti össze Zadarral.
Biograd na Moru, Zadarska Zupanija - Dalmácia - Zadari Régió Biograd na Moru, Zadarska Zupanija - Dalmácia - Zadari Régió
Biograd a zadari riviéra egyik szép fekvésű városkája, mely a vitorlázók Mekkájaként is emlegetett varázslatos Kornati szigetcsoporttal átellenben található. A legenda szerint a Kornati szigeteket a tenger szépségének ihletése nyomán teremtették az istenek - amely minden bizonnyal érvényes Biogradra is, mely évszázadokon át a horvát királyok koronázóvárosa volt.
Stari Grad - Hvar sziget - Dalmácia - Zadari Régió Stari Grad - Hvar sziget - Dalmácia - Zadari Régió
Stari Grad település Horvátországban, Hvar szigetén - Hvar szigete a híres The Traveller magazin értékelése szerint a világ egyik legvonzóbb nyaralóhelye. A kristálytiszta levegő frissítő hatása az ősfenyvesek illatától még erősebbnek tűnik. Stari Grad a kontinens egyik legrégibb városkája napsütötte és levendula-illatú, egyik oldalával a sziget belseje felé tekint, ahol levendulamezők és szőlőültetvények váltják egymást üde színpompában, másik fele pedig egy hosszú, jól védett tengeröböllel határos. Látnivalók - Sv. Stepan (Szent István) templom - 1605-ben épült. - Templomtorony: 1753-ban épült. A torony az egykori görög település köveiből készült. A toronyba beépítve egy vitorlást ábrázoló római dombormű található, mely a legrégibb hajóábrázolások egyike. Óhorvát Sv. Ivan (Szent János) templomocska, mely egy 6. századi ókeresztény templom helyén a 12. században épült. Mögötte tárták fel a korábbi templom görög kereszt alakú keresztelőkápolnáját.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.06.01. 23:50
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza