Elutasította azt a javaslatot a horvát kormány, hogy vízumot vezessen be Szerbiával szemben

Címkék - bizottság, Európa, határ, Horvát, Szerb, törvény, vízum
Elutasította azt a javaslatot a horvát kormány, hogy vízumot vezessen be Szerbiával szemben
Elutasította a horvát kormány csütörtöki ülésén Ivan Simunovicnak, a konzervatív Horvát Jogpárt parlamenti képviselőjének azt a javaslatát, hogy Horvátország vezessen be vízumkötelezettséget a szerb állampolgárokkal szemben, mert a képviselő szerint Belgrád nem reagált megfelelően a háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj szélsőséges nacionalista szerb politikus kijelentéseire.
Vesna Pusic miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter szerint a javaslat formálisan és jogilag is elfogadhatatlan.

Az Európai Bizottság 2009-ben vette fel Szerbiát azon országok listájára, amelyeknek az állampolgárai vízum nélkül léphetnek be az Európai Unió országaiba, ezt a döntést pedig Horvátországnak is tiszteletben kell tartania - mondta. Hozzátette: itt az ideje, hogy azok, akik azt hiszik, hogy Horvátország kicsi, veszélyeztetett ország, amelyet meg kell védeni, változtassanak a gondolkodásmódjukon, mert Horvátország élen jár a kelet-közép-európai országok európai integrációjának folyamatában.
Hirdetés1

A külügyminiszter kiemelte: Horvátország számára létkérdés, hogy a régió országai megfeleljenek az európai elvárásoknak, és ebben Zágrábnak segítenie kell őket. Horvátország prioritásnak tekinti szomszédai támogatását, és azt akarja, hogy azok ugyanolyan feltételek mellett csatlakozhassanak az EU-hoz, mint ő maga. Ez különösen érvényes Bosznia-Hercegovinára, amelynek uniós tagsága Zágráb számára elsőrendű fontosságú.

A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönéből betegsége miatt tavaly ideiglenesen elengedett Seselj például a kelet-horvátországi Vukovár 1991. novemberi elestének 1994-es évfordulóján gratulált a "csetnikeknek", amiért annak idején "felszabadították" a várost. Közölte, pártjával mindent megtesz azért, hogy a volt krajinai területek, valamint Vukovár városa újra "Nagy-Szerbiához" tartozzon. Belgrád erre nem reagált, de korábban kötelettséget vállalt arra, hogy a törvényszék kérésére bármikor visszaküldi Hágába a politikust.

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Szerbia csatlakozási folyamata ehhez képest jelentős késésben van. Belgrád 2012. március 1-jén kapta meg a tagjelölti státust, s bár 2014 januárjában hivatalosan megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, a megbeszélések vontatottan haladnak. A felek az elmúlt egy évben egyetlen tárgyalási fejezetet sem tudtak megnyitni a 35-ből, az első fejezetet előreláthatólag ez év második felében kezdik tárgyalni. Szerbia uniós csatlakozását leghamarabb 2020-ra valószínűsítik.

A Nyugat-Balkán többi állama közül EU-tagjelölt még Macedónia, Montenegró és Albánia. Bosznia-Hercegovina és Koszovó még nem jutott el a tagjelöltségig.
Vesna Pusic Vesna Pusic
Vojislav Seselj Vojislav Seselj
Vojislav Šešelj (cirill írással Војислав Шешељ) (Szarajevó, 1954. október 11.) szerb szélsőségesen nacionalista politikus. A Szerb Radikális Párt elnöke, habár a tisztséget jelenleg aktívan nem gyakorolhatja, mivel a Hágai Nemzetközi Törvényszék a délszláv háborúban elkövetett emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja. Helyét egy ideig Tomislav Nikolić töltötte be a pártban, ám 2008-ban otthagyta a radikálisokat és Szerb Haladó Párt néven több volt párttársával együtt új csoportot alakított.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.03.09. 11:54
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza