Filmet forgatnak Horvátországban Ante Gotovináról a háborús bűnökkel vádolt tábornokról

Címkék - Ante-Gotovina, film, forgatnak, háborús-bűnök, Horvátország, tábornok, vádolt
Filmet forgatnak Horvátországban Ante Gotovináról a háborús bűnökkel vádolt tábornokról
Ante Gotovina
Filmet forgatnak Horvátországban a korábban háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina nyugalmazott tábornokról Goran Visnjiccsel, a Vészhelyzet horvát orvosaként ismer Kovac doktorral a főszerepben.
Filmet forgatnak Horvátországban Gotovináról Goran Visnjiccsel a főszerepben

A horvát közszolgálati televízió megbízásából készülő filmet és televíziós sorozatot Antun Vrdoljak rendezi. A produkció közel 10 millió kunába (416 millió forintba) kerül és 2018-ra készül el.

A forgatókönyvet Nenad Ivankovic Harcos, kalandor és tábornok című könyvéből adaptálták.


A szerződés aláírásakor a rendező úgy nyilatkozott: a film Gotovina tábornokkal való barátságából nőtt ki, az ötlet pedig akkor jött, amikor a tábornokot letartóztatták. "Naivan arra gondoltam, hogy a film leforgatásával segíteni tud majd neki" - mondta.

A most 62 éves extábornok - a francia idegenlégió egykori katonája - volt az 1995 augusztusában végrehajtott, Vihar fedőnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében. Az ügyészség adatai szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt és katonát öltek meg, csaknem 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonából. Ante Gotovinát többévi rejtőzködés után, 2005 decemberében a Kanári-szigeteken, Tenerifén egy luxusszállodában tartóztatták le.

A hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa azonban nem látta bizonyítottnak sem azt, hogy kifejezetten a polgári lakosok voltak a szerb települések ellen intézett tüzérségi támadás célpontjai, sem azt, hogy Gotovina olyan intézkedéseket mulasztott el, amelyekkel meg tudta volna akadályozni a menekülő szerbek sérelmére elkövetett bűnös cselekményeket.

Horvátországban máig nemzeti hősnek tekintik Gotovinát, felmentését 2012-ben országszerte kitörő lelkesedéssel fogadták, hazatérését pedig 80 ezren ünnepelték Zágráb főterén. A volt tábornok az elmúlt években elzárkózott minden politikai szerepléstől. Zárában (Zadar) él, ahol tonhaltenyésztéssel foglalkozik.
Hirdetés1
Ante Gotovina Ante Gotovina
Tizenhat éves korában tengerésznek állt, majd 1973-ban, 18. életéve betöltése előtt csatlakozott a Francia Idegenlégióhoz, ahol öt évig szolgált Andrija Grabovac néven. 1979-ben megkapta a francia állampolgárságot. Az 1980-as években francia biztonsági cégeknél dolgozott, és ő felelt Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus személyes biztonságáért.
1991-ben tért haza Horvátországba, és csatlakozott a Horvát Nemzeti Gárdához, amelyből később a Horvát Hadsereg létrejött 1991-ben tért haza Horvátországba, és csatlakozott a Horvát Nemzeti Gárdához, amelyből később a Horvát Hadsereg létrejött
Harci tapasztalatainak köszönhetően eredményes parancsnoknak bizonyult. Szlavóniában harcolt, majd 1992-ben ezredessé léptették elő. 1994-ben vezérőrnaggyá léptették elő és a spliti katonai körzet parancsnoka lett, és sok fontos csatában vett részt, amely a Szerb Krajinai Köztársaság felszámolásához, és fővárosának, Kninnek az elfoglalásához vezetett. Ezután a boszniai horvát erők élére került, ahol sikeresen legyőzte a szerb csapatokat, és csupán Banja Lukától huszonhárom kilométerre állt meg, amerikai nyomásra.
A Hágai Nemzetközi Törvényszék 2001-ben vád alá helyezte háborús bűncselekmények vádjával ... A Hágai Nemzetközi Törvényszék 2001-ben vád alá helyezte háborús bűncselekmények vádjával ...
... a krajinai szerbek 1995-ös elűzésével kapcsolatban. Négyéves bujkálás után, 2005. december 7-én elfogták a Kanári-szigeteken. 2011. április 15-én nyolc vádpontból hétben bűnösnek találták, és 24 éves börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet számos tiltakozást vont maga után nemcsak Horvátországban, hanem Magyarországon is. Magyarországon a parlamenti pártok közül csupán a Jobbik tiltakozott.
Fellebbviteli tárgyalása a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt 2012. május 14-én vette kezdetét ... Fellebbviteli tárgyalása a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt 2012. május 14-én vette kezdetét ...
... amit horvát szimpátiatüntetések kísértek. A törvényszék 2012. november 16-án felmentette Gotovinát az emberiesség elleni bűntettek elkövetésének vádja alól. A nyugalmazott tábornok Mladen Markač társaságában tért vissza Horvátországba, ahol több tízezres ünneplő tömeg fogadta őket.
Ratko Mladić - Ratko Mladić (szerb cirill írással: Ратко Младић, 1943. március 12.) boszniai szerb katonatiszt, akit azzal vádolnak, hogy háborús bűnös, a srebrenicai tömeggyilkosság fő felelőse. Ratko Mladić - Ratko Mladić (szerb cirill írással: Ратко Младић, 1943. március 12.) boszniai szerb katonatiszt, akit azzal vádolnak, hogy háborús bűnös, a srebrenicai tömeggyilkosság fő felelőse.
A felmentéssel kapcsolatban Szerbia nemtetszésének adott hangot, miszerint ez úgy hat, hogy a Hágai Nemzetközi Törvényszék csak a szerbeket és Szerbiát ítéli el, kizárólagos háborús bűnösöknek őket tartja.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2017.02.08. 13:39
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
kjumm
Válasz erre - 2017-06-20 17:47:19 | #2037

jkjjj

Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza