Ha látni akarod Dubrovnikot előre be kell jelentkezned, zárt város lesz

Címkék - be-kell-jelentkezni, Dubrovnik, Horvátország, pihenés, turizmus, üdülés, zárt-város
Ha látni akarod Dubrovnikot előre be kell jelentkezned, zárt város lesz
Zárt város lesz Dubrovnik ...
Dubrovnik zárt város lesz, előre be kell jelentkezni, ha látni akarjuk ...

Azoknak a turistáknak, akik jövőre szeretnék meglátogatni a festői horvátországi várost, előre be kell jelentkezniük és időpontot kell kérniük. A túl sok turista ugyanis már-már ellehetetleníti az életet Dubrovnikban. Az új rendelkezés szerint városlakókkal együtt egyszerre 8 ezer ember tartózkodhat a város központjában, és brutálisan megdrágítják a belépőket is.
Túl sok a turista Dubrovnikban, ezért a városvezetés úgy döntött, korlátozza a városmagban egy időben tartózkodó látogatók számát - közölte a Vecernji List horvát napilap hétfőn.


Hasonló lépésre kell elszánnia magát a Plitvicei-tavak nemzeti parknak is, ellenkező esetben lekerülhet a UNESCO világörökség listájáról.

Azoknak a turistáknak, akik jövőre szeretnék meglátogatni Dubrovnik városát, előre be kell jelentkezniük és időpontot kell kérniük - írta alap.

A következő szezontól ugyanis mindössze hatezer, a városlakókkal együtt egyszerre 8 ezer ember tartózkodhat a város központjában.

Andro Vlahusic polgármester kijelentette: a kameráknak köszönhetően minden pillanatban tudni fogják, hányan vannak az óvárosban, ha pedig a szám eléri a 8 ezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is. Mint mondta, ha ennél többen vannak a városmagban, túl nagy a zsúfoltság, a fejetlenség, a zűrzavar, és romlik a biztonság.

Nyolc évvel ezelőtt félmillió turista látogatott egy szezonba az óvárosba, ma ez a szám eléri az egymilliót, ezért kénytelenek tehermentesíteni a városmagot a nyári szezonban - magyarázta a polgármester.

A nyár folyamán többször is beszámoltak a híradások arról, hogy a városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál nem tudtak kijönni az emberek az óvárosból a befelé özönlő tömeg miatt, a túlzsúfoltságtól szinte levegőt sem lehetett kapni, az embereket pedig az önkormányzat alkalmazottainak kellett irányítani. A városlakók órákig nem tudtak hazajutni.

A létszámstop csak egy intézkedés a sok közül, amit a városvezetés be akar vezetni. A vendéglátó helyek kevesebb széket és asztalt tehetnek a közterületekre a jövőben, így több lesz a hely a sétára. Számos forgalomkorlátozást is bevezetnek, valamint megemelik az árakat is: a dubrovniki városfalra 150 kuna (6 ezer forint ), míg a múzeumokba 120 kuna (5 ezer forint) lesz a belépő.


A Plitvicei-tavaknál is korlátozások várhatók

Hasonló problémákkal küzd a Krka-vízesés és a Plitvicei-tavak nemzeti park, ahol a turisták száma komolyan veszélyeztetni a természeti örökség megtartását.

Az UNESCO jövő februárig adott időt a Plitvicei-tavak vezetésének, hogy eleget tegyen kéréseiknek: akciótervet kell készíteniük arról, a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a nemzeti parkot. A térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal. Ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról.

A Plitvicei-tavakat 1,3 millió turista látogatja meg egy szezonban, és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor. A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset. Megfürdenek a tavakban, ami tilos. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.
Hirdetés1


Dubrovnik zárt város lesz, előre be kell jelentkezni, ha látni akarjuk ...
Dubrovnik videon - 4K ... Komoly gondokkal küzd a város a rengeteg turista miatt, létszámstopot vezetnek be!
Dubrovnik, régi magyar nevén Raguza (latinul: Rausium később Ragusium, olaszul: Ragusa), város és kikötő Horvátországban, az ország legdélibb részén, az Adria partján. Dubrovnik-Neretva megye székhelye, lakosainak száma 43 728. Az Adria gyöngyének nevezett várost korábban a Délszláv Athénnek is titulálták.[2] A középkorban a tengeri kereskedelem egyik központja, a Raguzai Köztársaság székhelye és hosszú ideig a Velencei Köztársaság riválisa is volt. Virágkorát a 15. és 16. században élte, amikor 40 000 lakosával Európa legnagyobb városai közé tartozott. I. Lajos magyar király 1358-ban megszerezte Velencétől és egészen 1526-ig a magyar korona tulajdona volt. A város egyúttal a horvát művészet, a horvát nyelv és irodalom egyik központja, lakhelye sok híres költőnek, írónak, festőművésznek és tudósnak. Központja 1979 óta a Kulturális Világörökség részét képezi.
Létszámstopot vezetnek be Dubrovnik belvárosában a sok turista miatt Létszámstopot vezetnek be Dubrovnik belvárosában a sok turista miatt
Túl sok a turista Dubrovnikban, ezért a városvezetés úgy döntött, korlátozza a városközpontban egy időben tartózkodó látogatók számát - közölte a Vecernji List horvát napilap hétfőn. Hasonló lépésre kell elszánnia magát a Plitvicei-tavak nemzeti parknak is, ellenkező esetben lekerülhet a UNESCO világörökség listájáról - írja az MTI.
Kamerákon keresztül számolják majd a tömeget Kamerákon keresztül számolják majd a tömeget
A lap azt írja, hogy azoknak a turistáknak, akik jövőre szeretnék meglátogatni Dubrovnik városát, előre be kell jelentkezniük és időpontot kell kérniük, ugyanis a következő szezontól kezdve mindössze hatezer, a városlakókkal együtt egyszerre 8 ezer ember tartózkodhat a város központjában.
Andro Vlahusic polgármester elmondta ... Andro Vlahusic polgármester elmondta ...
... hogy a kameráknak köszönhetően minden pillanatban tudni fogják, hányan vannak az óvárosban, ha pedig a szám eléri a 8 ezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is. Vlahusic szerint ha ennél többen vannak a városközpontban, túl nagy a zsúfoltság, és romlik a biztonság.
 A városlakók órákig nem tudtak hazajutni ... A városlakók órákig nem tudtak hazajutni ...
A nyár folyamán többször is beszámoltak a híradások arról, hogy a városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál nem tudtak kijönni az emberek az óvárosból a befelé özönlő tömeg miatt, a túlzsúfoltságtól szinte levegőt sem lehetett kapni, az embereket pedig az önkormányzat alkalmazottainak kellett irányítani. A városlakók pedig órákig nem tudtak hazajutni.
A létszámstop csak egy intézkedés a sok közül, amit a városvezetés be akar vezetni (Amoret Apartments Dubrovnik) A létszámstop csak egy intézkedés a sok közül, amit a városvezetés be akar vezetni (Amoret Apartments Dubrovnik)
... az éttermek kevesebb széket és asztalt tehetnek a közterületekre a jövőben, így több lesz a hely a járókelőknek. Számos forgalomkorlátozást is bevezetnek, valamint megemelik az árakat is: a dubrovniki városfalra 150 kuna (6 ezer forint ), míg a múzeumokba 120 kuna (5 ezer forint) lesz a belépő.
A dubrovniki városfalnál, a városközpontban is túl nagy már a zsúfoltság A dubrovniki városfalnál, a városközpontban is túl nagy már a zsúfoltság
Nyolc évvel ezelőtt félmillió turista látogatott egy szezonba az óvárosba, ma ez a szám eléri az egymilliót, ezért kénytelenek tehermentesíteni a városközpontban a nyári szezonban
Krka, Plitvice: ugyanazzal a bajokkal küzd mint Dubrovnik Krka, Plitvice: ugyanazzal a bajokkal küzd mint Dubrovnik
Hasonló problémákkal küzd a Krka-vízesés és a Plitvicei-tavak nemzeti park, ahol a turisták száma komolyan veszélyeztetni a természeti örökség megtartását. Az UNESCO jövő februárig adott időt a Plitvicei-tavak vezetésének, hogy eleget tegyen kéréseiknek: akciótervet kell készíteniük arról, a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a nemzeti parkot. A térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal, ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról.
A Plitvicei-tavakat 1,3 millió turista látogatja meg egy szezonban ... A Plitvicei-tavakat 1,3 millió turista látogatja meg egy szezonban ...
... és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor. A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset. Megfürdenek a tavakban, ami tilos. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.
 Plitvicei-tavak - Bármilyen évszakot is válasszunk a kiránduláshoz, mindenképpen különleges élményben lesz részünk. Plitvicei-tavak - Bármilyen évszakot is válasszunk a kiránduláshoz, mindenképpen különleges élményben lesz részünk.
A nemzeti park több mint 200 négyzetkilométeren terül el. A leglátványosabb részek azonban maguk a tavak. Két legnagyobb tava a Kozjak és a Prosce, ezek 1000-1500 négyzetméteres vízfelületétől a legapróbb tavacskákig minden méret megtalálható. A hegyvidék domborzatának köszönhetően minden tó más-más magasságban helyezkedik el. A tórendszer legfelsőbbike 600 m magasságban terül el, s a medréből kilépő víz 7,2 km távolságot megtéve, számtalan zuhatagon végigvezető izgalmas kalandozás után érkezik meg az alsóbb 150 m-es magasságban fekvő utolsó tóba. Mivel a tavak egymással kapcsolatban vannak - átfolyik egyikből a másikba a víz -, számtalan vízesés alakult ki a tavak között.
A Plitvicei Tavak Horvátország első számú és egyben leglátogatottabb célpontjának számítanak. A Plitvicei Tavak Horvátország első számú és egyben leglátogatottabb célpontjának számítanak.
Nem csak Európa, hanem a világ egyik leghíresebb nemzeti parkja, amit még a tengerentúlról is sok turista keres fel évről évre. A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak-déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela-hegységben. 190-200 vízesés köti össze őket. A számuk változó, a vízbőségtől függően vannak időszakos vízesések is. Délen a Fekete- és a Fehér-folyók egyesüléséből született Matica által táplált Proscensko-tó terül el, 639 méterrel a tenger szintje felett. Tőle kb. 8 km távolságban az utolsó tó, a Sastavci 483 méterre van a tenger felett. Szintkülönbségük 156 méter, ezt győzi le a sok vízesés csodálatos látványt biztosítva a látogatóknak. A tórendszer vizét a Korana folyó vezeti el. A 20 ezer hektáros nemzeti park a horvát Karsztvidéken található, a Kis-Kapella és a Plesevica hegyvonulatokat elválasztó völgyben.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2016.11.16. 12:20
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza