Horvát-Magyar testvérvárosok

Címkék - Horvát-Magyar-testvérvárosok, Horvátország, Magyarország, testvérvárosok
Horvát-Magyar testvérvárosok
Horvát-Magyar testvérvárosok
Horvát-Magyar testvérvárosok. A magyarság történetének utolsó nyolc századában a Kárpát- medencében élő nemzetek közül a horvátság volt az a nép, amellyel társországban (perszonálunióban) éltünk. Ez a felhőtlen együttélés sajnos csak addig tartott, amíg a francia forradalom és az azt követő 19. századi nacionalista eszmék meg nem mérgezték a baráti légkört.

Történelmi áttekintés ...

Nézzük, melyek voltak azok a tényezők, amelyek a magyarságot és a horvátságot egymáshoz vezették! Kölcsönös érdekekről van szó: egyrészt a magyarságnak szüksége volt tengeri kijáratra és rajta keresztül a kereskedelmi életbe való bekapcsolódásba, szabad útra a kereszténység központja, Róma felé; másrészt a horvátoknak is szükségük volt a magyarokra, egy erős hátvédre, keletről a bizánciak, délről a boszniai ariánus eretnekek, nyugatról pedig Velence ellen így biztosítva a horvát nemzeti egységet.
Hirdetés1

A horvátországi magyarság történelmi áttekintése azonos a különböző tájegységek és az ott élő magyarság történelmi fejlődésével, elsősorban azokkal a tájegységekkel, ahol a magyarság tömegesebben élt, és még ma is jelen van. Megkülönböztető figyelmet érdemel a Drávaszög és Szlavónia tájegység, melyek fejlődési útja a történelem folyamán - különös tekintettel az ott élő magyarságra - jelentős tényezőként szerepelnek, sőt úgy is, mint a magyar nyelvterület peremrészei.

A többi tájegység esetében, mint például: a Muraköz, a Középkori Szlavónia (Közép-Horvátország), a Horvát tengerpart hátországával együtt, illetve Dalmácia és Isztria, a magyarságról mint tényezőről főként csak a 19. század végén és a 20. században beszélhetünk - kivételt képeznek a Dráva menti Légrád és Zdrala helységek.

Magyarország és Horvátország fővárosai, kerületi önkormányzatai valamint a határmenti megyék és Horvátország északi része között az elmúlt 15-20 évben szoros kapcsolat alakult ki. Sőt Balaton-parti városok horvát tengerparti városokkal kötöttek testvérvárosi megállapodást.


Horvátország közeli európai uniós csatlakozása ...

A Helyi Önkormányzatok Európai Chartában lefektetett önkormányzati autonómia széleskörű együttműködési lehetőséget biztosít. Horvátország közeli európai uniós csatlakozása indokolttá teheti, hogy a megyei és városi önkormányzati kooperációk értékelésre kerüljenek és igény szerint új tartalommal bővüljenek.


A Horvát-Magyar testvérvárosi kapcsolatok sokféleképpen jöttek létre ...

A horvát függetlenségi háború után a városok közötti karitatív kapcsolatok, Magyarországon működő horvát kisebbségi önkormányzatok, vagy a diplomáciai képviseletek generálták a testvérvárosi kapcsolatok nagy részét. Egyedülálló, hogy a Hajdúböszörmény- Trogír kapcsolatot civilek hozták létre: olyan hajdúsági családok, akik szeretik az Adriát, a szívükbe zárták Trogírt és a barátságos horvát polgárokat.

Az alábbiakban közzétesszük Budapest és kerületei, Baranya, Somogy, Zala és Tolna megyék, illetve a délvidéki városok horvát kapcsolatait. Kiegészítésként felsorolunk néhány nem délvidéki együttműködést is.


Budapest

1. Budapest Fővárosi Önkormányzat-Zágráb(Zagreb )Budapesten horvát nagykövetség, Zágrábban magyar nagykövetség működik
2. Budapest VII. Kerületi Önkormányzat - Požega

3. Budapest XI. Kerületi Önkormányzat - Trogir

Trogír - IV. Béla magyar királyt a tatárok egészen eddig űzték és csak itt vesztették el a nyomát. 1997-ben az UNESCO Trogírt a világörökség részévé nyilvánította. Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és a horvátországi Trogír 2004-ben kötött együttműködési megállapodást. A kapcsolat felvételében jelentős szerepe volt a kerületi Horvát Kisebbségi Önkormányzatnak is. 2010-ben Újbuda és Trogír bekapcsolódott az Európai Bizottság által támogatott partnervárosi projektekbe.

4. Budapest XIII. Kerületi Önkormányzat - Eszék ( Osijek)
5. Budapest XV. Kerületi Önkormányzat - Donji Kraljevec
6. Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat - Novi Vinodolski
7. Budapest XVII. Kerületi Önkormányzat - Lovran ( Istria)
8. Budapest XIX. Kerületi Önkormányzat - Vrbovec
9. Budapest Csepel Önkormányzata - Rijeka( Fiume)


Megyék

1. Baranya Megyei Önkormányzat- Zadar megye (Zadarska županija)
2. Somogy Megyei Önkormányzat- Kapronca (Koprivničko-Križevačka žup.) Verőce (Virovitičko-Podravska žup.), Isztria (Istarska žup.) és Bjelovár (Bjelovarsko-Bilogorska žup.) megyékkel
3. Tolna Megyei Önkormányzat- Pozsega-Szlavónia megyével (Požeško-Slavonska žup.)


Testvérvárosi kapcsolatok

Baranya megye

10. Pécs - Eszék ( Osijek), horvát főkonzulátus működik
11. Szigetvár - Slatina-Pag együttműködési megállapodás Csáktornyával (čakovec) a Zrínyi-kultusz jegyében
12. Mohács - Pélmonostor ( Beli Manastir)
13. Komló - Valpovo
14. Harkány - Crkvenica, Trogir
15. Siklós - Donji Mihojlac
16. Sellye - Grubisnopolje
17. Szentlőrinc - Sukošan

Tolna megye

18. Dombóvár - Ogulin-Vir

Somogy megye

19. Kaposvár - Kapronca (Koprivnica)
20. Nagyatád - Körös (Križevci)
21. Kadarkút - ( Veliko Trojstvo)
22. Barcs - Verőce (Virovitica)
23. Csurgó - (Vrsar)
24. Fonyód - Novi Vinodolski
25. Balatonboglár - Kalinovac
26. Marcali - Medulin
27. Siófok - Poreč és együttműködési megállapodás Daruvarral

Községek: Kaposfő- Nova Rača, Kaposmérő-Kapela, Kiskorpád- Velika Pisanica, Bárdudvarnok- Sandrovac, Somogyvár-Rovisce

Zala megye

28. Nagykanizsa - Csáktornya- (čakovec), tiszteletbeli horvát konzulátus működik

Földrajzi és szellemi közelség - Csáktornya és Nagykanizsa testvérvárosok. Csáktornya és Nagykanizsa kapcsolata történelmi múltra tekinthet vissza. A török elleni végvári harcok egyik főszereplője, a csáktornyai Zrínyi Miklós, költő és hadvezér fontos szerepet játszott Kanizsa életében is. Nagykanizsa egyben a Horvát Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusának is székhelye: vezetője dr. Mijo Karagic tb.konzul.

A kapcsolat azóta a történelmi eseményektől befolyásolva változó intenzitású, de folyamatos volt. A Monarchia korában megerősödtek a kereskedelmi kapcsolatok, a rendszerváltás előtt a kanizsai és csáktornyai jogászok már rendszeresen találkoztak, a változó gazdasági helyzettől függően hol egyik, hol másik irányba felélénkült a bevásárló turizmus is. A természetes, jó szomszédi kapcsolat következménye volt, hogy 2005-ben a két város testvérvárosi megállapodást kötött. A hivatalos kapcsolat keretet adott a további együttműködésre, ennek eredményeként több közös EU projekt is készült. Erősödött a kulturális és turisztikai együttműködés, Csáktornyát és Nagykanizsát autópálya köti össze, Horvátország hamarosan EU-tag lesz, minden adott a jó testvérvárosi együttműködéshez.

Csáktornya egy másik magyar városhoz, Szigetvárhoz is nagyon közel áll. A szigeti Zrínyi Miklós (Nikola Subic Zrinski Sigetski 1508-1566) volt a családból az első ,aki Muraközt és Csáktornyát birtokolta. A Csáktornyai Zrínyi Gárda közvetítésével 2011-ben Szigetvár és Csáktornya baráti együttműködést (amely a testvérvárosi kapcsolat első lépese) hozott létre.

29 Zalaegerszeg - Varasd- (Varaždin)
30. Letenye - Perlak (Prelog)
31. Lenti - Muraszerdahely (Mursko Središc’e)
32. Hévíz - Grad čazma

Pest megye

33. Szentendre - Stari Grad
34. Szigetszentmiklós - Muraszentmárton (Sveti Martin na Muri)

Veszprém megye

35. Balatonfüred - Opatija

Opatija magyar testvérvárosa Balatonfüred. A horvát-magyar vízparti városok között ma is erős kapcsot jelent a turizmus és a vendéglátás. A Kvarner öbölben, ott, ahol a tenger a legmélyebben hatol a szárazföldbe, az 1396 méter magas Učka (olaszul: Monte Maggiore) hegység lábánál fekszik a horvátországi idegenforgalmi hagyományok őrzője: Opatija. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Abbáziaként ismert üdülőhely arról volt híres,hogy kávéházaiban szinte minden korabeli magyar író, tudós, művész is megfordult Jókain, Adyn keresztül Molnár Ferencig. A sajtó mellé-a bécsi és fiumei gyorsnak köszönhetően- minden reggel Bécsből érkezett friss sacher tortát, Budapestről pedig friss zserbót szolgáltak fel.

36. Tapolca - Bjelovar

Vas megye

37. Kőszeg- Zengg,( Senj) Jurisics Miklós várkapitány szülővárosa

Fejér megye

38. Székesfehérvár - Zára (Zadar)

Székesfehérvár az egyik legfontosabb királyi városunk. Különösen az Árpádok korában volt meghatározó szerepe: a legtöbb magyar királyt itt koronázták meg és a legtöbben itt is nyugszanak. Nagy Lajos királyunk 1358-ban megszerezte Zárát- a mai Zadart- és a magyar királyi fennhatóságot kiterjesztette Dalmáciára is. E történelmi kapocs ma is összeköti a két megyeszékhelyt. Székesfehérvár és Zadar 1997-óta testvérvárosok.

Székesfehérvár 1997-ben kötött testvérvárosi szerződést Zadarral. A tengerparti várossal az elmúlt években számos sikeres együttműködést valósítottak meg: elsősorban kulturális és oktatási területen. Székesfehérvár Önkormányzata horvát kapcsolatainak ápolása során partneri viszonyt alakított ki a helyi Horvát Kisebbségi Önkormányzattal is.Különösen nagy reményekre ad okot az a tény, hogy Zadarban a közelmúltban alakult meg az EU Projekt Iroda, amely további magyar-horvát közös pályázatok előkészítésén fáradozhat majd.

Bács-Kiskun megye

39. Baja - Labin (Istria)

Borsod- Abaúj-Zemplén megye

40. Miskolc - Rijeka

Hajdú-Bihar megye

41. Hajdúböszörmény - Trogir

Csongrád megye

42. Szeged - Pola (Istria)
Mađarski dan - Magyar napok Horvátországban
Mađarski dan - Magyar napok Horvátországban
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.05.31. 21:17
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza