Horvátország az Europai Unio 28. tagállama lesz

Címkék - Áder-János, Alenka-Bratusek, Göncz-László, Karl-Erjavec, külügyminiszter, lendvai-vár, Muravidék, parlament, Strasbourg, Szlovénia
Horvátország az Europai Unio 28. tagállama lesz
Július elsejei uniós csatlakozás
Csütörtökön Zágrábba, pénteken Ljubljanába látogat Martonyi János, a külügyminiszter horvát és szlovén kollégájával tárgyal - közölte Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője. Tájékoztatása szerint Martonyi János Zágrábban találkozik Ivo Josipovic államfővel, Josip Leko házelnökkel, majd Zoran Milanovic miniszterelnökkel. Később tanácskozik Vesna Pusic külügy-és európai integrációs miniszterrel, akivel közös sajtótájékoztatót tart.
Pénteken a külügyminiszter Szlovéniában folytatja útját, ott Karl Erjavec külügyminiszterrel, majd Alenka Bratusek miniszterelnökkel egyeztet. Később a lendvai várnál találkozik a muravidéki magyarság képviselőivel, mások mellett Göncz Lászlóval, a szlovén parlament magyar képviselőjével.
Hirdetés1

Az Európai Parlament (EP) által múlt csütörtökön Strasbourgban elfogadott értékelés szerint Horvátország készen áll a július elsejei uniós csatlakozásra. Az EP felszólította a horvát csatlakozási szerződést eddig még nem ratifikáló két EU-országot - Dániát és Németországot -, hogy az elmaradást mielőbb pótolja.

Horvátország az EU huszonnyolcadik tagállama lesz.

Áder János köztársasági elnök április 11-én tett látogatást Zágrábban, akkor azt mondta: Horvátország is megtapasztalhatta az elmúlt hónapokban, hogy az Európai Unióban "megéri szövetségeseket keresni, tartós szövetségi, partneri viszonyt kialakítani, ami eredményes, gyümölcsöző és hasznos lehet minden résztvevő számára". Érdemes egy-egy régiót érintő ügyben vagy költségvetési forrásokat megcélzó közös projektek kérdésében összefogni, közös stratégiát, közös taktikát kidolgozni, és ennek révén megvalósítani olyan, régóta megfogalmazott elképzeléseket, amelyekre eddig a politikai akarat vagy a költségvetési források hiánya miatt nem volt lehetőség - tette hozzá az államfő. (mti)A cikk Elözményei
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.04.25. 10:14
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza