Horvátország, ételekben - A horvát gasztronómiát alapjaiban formálja az Adria ...

Címkék - Adria, ajvar, brodet, csevap, csorba, ételek, horvát-gasztronómia, Horvátország, kulináris-élvezetek, stukli
Horvátország, ételekben - A horvát gasztronómiát alapjaiban formálja az Adria ...
A horvát konyha csodái
Horvátország nemzeti ételei, horvát gasztronómia, egy csipetnyi kulináris élvezetek - A horvát gasztronómiát alapjaiban formálja az Adria. A halételekben gazdag konyha igen sok eleme olasz, de felfedezhető a magyar, szerb, török, illetve a görög hatás is. Éppen ezért tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk. Mindennek ellenére egy fantasztikus ételekkel, finomságokkal, remek édességekkel megáldott nemzetről beszélhetünk!
Az olasz hatás Horvátországban

Előételként érdemes kipróbálni a dalmát sonkát, amit errefelé is előszeretettel kínálnak sárgadinnyével, vagy a giricét, ami olajban sült gyufaszálnyi szardellákból álló tál, de a helyi sajtokat is érdemes megkóstolni. Ezek közül a leghíresebb talán a Pag szigetén készülő juhsajt.

Az Isztria környéki részeken visszaköszönnek az olasz ételek. Sok a pizza, a pastacuitta, a rizottó. Emellett rengeteg szardíniát, tonhalat, tintahalat és kagylót kínálnak. Levesként is fogyasztják a halat, ilyen például az úgynevezett brodet. Ezt a levest általában többféle halból készítik, és puliszkát kínálnak mellé. Köretként gyakran fordul elő a fokhagymás mángold.

A horvát konyha is sok olívát használ, hiszen saját termővidékekkel rendelkeznek, sőt szarvasgomba is megterem. A hozzáértők szerint a horvát tartuf minősége vetekedik a francia és az olasz társaiéval.
Hirdetés1


Húsos csodák

A halételek mellett rengetegféle húsétel található a horvát gasztronómiában. A vegyes darált húsból készített cevapcici, vagy a hamburgerre emlékeztető plescavica, amit grillen készítenek, és ajvárral (paprikakrém) meg nagyobb adag hagymával kínálnak.

Aztán ott a roston sült bárány (janjenita), vagy a fokhagymával készített marhahús (prlolica). De többféle pörkölt is színesíti a kínálatot. A marha- és sertéshús mellett készül ragu nyúlból, szarvasból is.


Édesen - édességek, fagylaltok

Rengeteg féle fagyi közül választhatunk - Az igazi fagyit az Albánok készíték szerte a tengerparton, nincs náluk jobb cukrász, pék mester. Horvátországban tipikus desszert a fagylalt. Az éghajlat és a fagylaltkészítésben mester szomszédoknak köszönhetően a horvátok is tökélyre fejlesztették ezt a hűsítő krémet. A klasszikus cukrászati termékeik nem igazán összehasonlíthatóak a magyar desszertekkel. Éttermekben a palacsinta, pékeknél a burek, rožata (puding), frizula (hosszúkás, likőrös fánk) és a Štrukli (sajtos leveles tészta) kapható.


Borok - desszert, száraz és fantasztikus fehér vagy vörös borok hazája

Horvátországban érdemes kipróbálni a helyi borokat. A földrajzi sokszínűségnek, a sok-sok szigetnek köszönhetően nagyon sok egyéni borvidék kínálja nedűit. A szőlőiről leginkább híres sziget Hvar. A helyi borok mellett érdemes kipróbálni a Prošek-et, ami egy kifejezetten édes likőrbor.


Levesek - Čorba (Čorba od rečne ribe, Pileća čorba, Krompir čorba, Paradajz vagy Krem čorba)

Horvátországban nincs a leves fogyasztásának olyan hagyománya, mint Magyarországon. Ha levest esznek, az általában halleves (brodet vagy brudet), amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában még kedvelt a citromleves is, ezt tojásból, cukorból, és fahéjból készítik. A manestra Isztria különlegessége: vörösborral leöntött, pirított tésztából készített leves, zöldséggel és babbal.


Brodet, a horvát halleves

Hozzávalók:

  • 1 kg különböző fehér húsú hal (pl. harcsa, angolna, nyelvhal)
  • 3 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • maréknyi mazsola
  • 2 teáskanál ecet
  • 3-4 nagyobb, érett paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • cukor

Elkészítése: Egy széles, lapos, vastag fenekű edényben az olajon megdinsztelem a hagymát. Ebbe teszem a haldarabokat, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a babérlevelet. Kicsit hagyom, majd hozzáadom az ecetet, a pucolt paradicsomot, a mazsolát, fűszerezem, és annyi vízzel öntöm fel, hogy az egy ujjnyira elfedje a halat. Nagyjából egy órát főzöm, nem lefedve. Az elpárolgott vizet időközben pótlom. Hogy össze ne törjön a hal, ezért inkább nem kavarom, csak rázogatom az edényt. A végén hozzáadom a petrezselymet, és egy kevés olívaolajjal meglocsolom. Polentával tálalom.


Ćevap (sertés vagy bárány és marhahús ledarálva együtt)

A kebabbal rokon étel az egész Balkánon ismert és kedvelt. Gyakran tálalják lapos kenyérbe töltve, gyakori kísérői az ajvár (gljutko - gyakran használják köretként, vagy előételként), a hagyma, a túró és a tejföl.

Hozzávalók:

  • 35 dkg darált marhahús
  • 35 dkg darált bárány vagy sertés hús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • paprika (nem kötelező, sőt ...)
  • bors
  • csipetnyi szódabikarbóna (könnyebbé teszi a húst)

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágom. Összekeverem a húsokkal, ízlésem szerint fűszerezem, és a masszámat egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap vizes kézzel rudacskákat formálok belőle, amit vagy olajban, vagy a sütőben, legjobb esetben pedig grillen kisütök néhány perc alatt. Ajvárral, édes fehérhagyma karikákkal, paradicsommal kínálom.


Štrukli - a nemzeti finomság, az eredeti horvát tészta

A štrukli a pagi sajt és a kulen (szlavón szárazkolbász) mellett harmadikként került fel a horvát védett kulturális értékek listájára. A štrukli, vagy štukle vagy štruklji, leveles tészta, általában friss túró, tojás és friss tejszín keverékével töltve. Elkészíthető édes vagy sós töltelékkel is. A töltelék és a štrukli mérete határozza meg, hogy előétel, főétel vagy desszert gyanánt kerül az asztalra. Néha levesbetétként is szolgál.


Köretek, előételek a horvát konyhában

Tipikus horvát kísérőétel a gnocchi (kukoricalisztből készült galuska), de persze főtt burgonyát, és rizst is gyakran tálalnak, valamin puliszkát is sokszor használnak köretnek. Gyakori horvát előétel a pršut (szárított sonka), melyet olajbogyóval szolgálnak fel. Az ajvart is gyakran használják köretként, vagy előételként, ez paradicsomból, padlizsánból, és zöld paprikából készített, készült püré. A szerb eredetű Ćevapčići (húsrudacskák) és a pljeskavica (hagymakockákkal összegyúrva, lepény formájú és egybesütve grilen) is igen népszerű előétel, de Dél-Dalmáciában kebabbal is találkozhatunk. Természetesen a különböző juh, tehén és kecskesajtok, és az itthon is ismert kulen szalámi is említést érdemelnek. Szarvasgombát is ehetünk bőségesen Horvátországban, mely az elmondások szerint legalább olyan jó, mint francia, vagy olasz társai. Isztriában tartuf néven juthatunk hozzá. Fő termőhelye Motovun, Vižinada és annak környéke.


Kulináris élvezetek tárháza Horvátország, mindent érdemes kipróbálni ...
Érdemes kipróbálni a horvát konyha finomságait! Érdemes kipróbálni a horvát konyha finomságait!
Lignje na žaru - Tintahal roston Lignje na žaru - Tintahal roston
Pržene lignje - Tintahal rántva Pržene lignje - Tintahal rántva
Dagnje - Kék kagyló, ami lehet roston és leveses szószban fokhagymával, kevés borral, citrommal elkészítve is, blitvával köritve Dagnje - Kék kagyló, ami lehet roston és leveses szószban fokhagymával, kevés borral, citrommal elkészítve is, blitvával köritve
štrukli - Az igazi nemzeti étel, eredeti horvát finomság štrukli - Az igazi nemzeti étel, eredeti horvát finomság
Horvát mesetál, az egészséges táplálkozás alapjai - Olajbogyó, sajt, ajvar (gljutko), paradicsom és finom házi olíva olajjal meglocsolva, facsart citrom levével nyakonöntve ... Horvát mesetál, az egészséges táplálkozás alapjai - Olajbogyó, sajt, ajvar (gljutko), paradicsom és finom házi olíva olajjal meglocsolva, facsart citrom levével nyakonöntve ...
Pršut - Gyakori horvát előétel a pršut (szárított sonka) Pršut - Gyakori horvát előétel a pršut (szárított sonka)
Ćevapčići - Darált hús, amelyet sertésből vagy bárányhúsból kevernek össze marha hússal, majd roston grillezik, fantasztikus! Ćevapčići - Darált hús, amelyet sertésből vagy bárányhúsból kevernek össze marha hússal, majd roston grillezik, fantasztikus!
Mešane morske ribe za čorbu (raža, skuša, oslić, zubatac, grdobina) - Vegyes tengeri halból készült horvát leves. Érdemes kipróbálni, mert igen finom, valódi egzotikum nekünk magyaroknak! Mešane morske ribe za čorbu (raža, skuša, oslić, zubatac, grdobina) - Vegyes tengeri halból készült horvát leves. Érdemes kipróbálni, mert igen finom, valódi egzotikum nekünk magyaroknak!
Ravioli a la fonduta y tartufo bianco - Szarvasgomba raviolival tálalva (szarvasgombás ravioli). Motovun a fő lelőhelye Horvátországban a csodálatos szarvasgombának Ravioli a la fonduta y tartufo bianco - Szarvasgomba raviolival tálalva (szarvasgombás ravioli). Motovun a fő lelőhelye Horvátországban a csodálatos szarvasgombának
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.01.26. 09:06
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza