Horvátország is kunára váltaná a devizahiteleket, írta a Jutarnji List horvát napilap

Címkék - Damir-Novotny, devizapiac, Goran-Aleksić, hitel, Horvátország, pénz, svájci-frank
Horvátország is kunára váltaná a devizahiteleket, írta a Jutarnji List horvát napilap
A magyar modell Horvátország számára is elfogadható volna ...
A magyarországihoz hasonló modell, amelyben a bankok forintosították a devizahiteleket, Horvátország számára is elfogadható volna - nyilatkozta Goran Aleksić közgazdász a Jutarnji List horvát napilapnak.

Goran Aleksić horvát közgazdász

Alaksic elmondása szerint Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a svájci frank alapú hiteleseket a teljes csődtől. Szerinte egy hasonló intézkedés Horvátország számára is elfogadható volna.

Más közgazdászok viszont úgy fogalmaznak, hogy "egy dolog kívánni valamit, és egy másik dolog a valóság". Damir Novotni közgazdász szerint, amennyiben Horvátország átvenné a magyar modellt és beavatkozna a devizaárfolyamba, akkor az az európai pénzügyi piactól való elszigeteltségét vonná maga után.

A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy Budapest politikája miatt több külföldi bank is kivonul a magyarországi piacról.

Horvátországban 60 ezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele 3 millió euró értékben. Ennek 92 százaléka lakáshitel. Az aktuális devizaárfolyam szerint a frank árfolyama elérte a 7,538 kunát, ami 18 százalékkal több, mint két nappal ezelőtt – írta alap.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására pedig a kuna jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben.
Hirdetés1
Hrvatska kuna - Horvát kuna Hrvatska kuna - Horvát kuna
Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a svájci frank alapú hiteleseket a teljes csődtől. Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a svájci frank alapú hiteleseket a teljes csődtől.
Damir Novotni közgazdász szerint, amennyiben Horvátország átvenné a magyar modellt és beavatkozna a devizaárfolyamba, akkor az az európai pénzügyi piactól való elszigeteltségét vonná maga után. Damir Novotni közgazdász szerint, amennyiben Horvátország átvenné a magyar modellt és beavatkozna a devizaárfolyamba, akkor az az európai pénzügyi piactól való elszigeteltségét vonná maga után.
Damir Novotny: A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy Budapest politikája miatt több külföldi bank is kivonul a magyarországi piacról. Damir Novotny: A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy Budapest politikája miatt több külföldi bank is kivonul a magyarországi piacról.
Horvátországban 60 ezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele 3 millió euró értékben. Ennek 92 százaléka lakáshitel. Horvátországban 60 ezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele 3 millió euró értékben. Ennek 92 százaléka lakáshitel.
Az aktuális devizaárfolyam szerint a frank árfolyama elérte a 7,538 kunát, ami 18 százalékkal több, mint két nappal ezelőtt Az aktuális devizaárfolyam szerint a frank árfolyama elérte a 7,538 kunát, ami 18 százalékkal több, mint két nappal ezelőtt
A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét ... A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét ...
... a lépés hatására pedig a kuna jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben. ... a lépés hatására pedig a kuna jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.01.18. 21:00
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza