Horvátország legjobb borai

Címkék - bor, Dingac, gasztronómia, Grk, híres, horvát, ital, Posip, Prosecco
Horvátország legjobb borai
Annak ellenére, hogy több kitűnő bora is van Horvátországnak, és sok bora a világ legjobbjai közé tartozik, a horvát borok Európában nem különösen ismertek.
A 300 horvát borvidéken több, mint évi 50 millió palack bort állítanak elő, melyek 67 százaléka fehér, 32 százaléka vörös, 1 százaléka pedig rozébor. Néhány ismertebb horvát bor bemutatása, a teljesség igénye nélkül:


Dalmáciai Prosecco

Egy nagyon különleges, erős édes desszertbor (20 százalékos alkoholtartalommal). Szárított szőlőből készítik, íze a sherryre emlékeztet.Dingac

A legismertebb horvát bor. Minőségi bor, különleges rubinvörös színnel, Peljesacról. A Postup mellett Horvátország legjobb borának tartják. Az első védett horvát bor, 1961-ben kapta meg ezt a címet, majd 1967-ben a Postupot is kitüntették ezzel a minősítéssel.

Hirdetés1

Grk

Kitűnő minőségű, híres fehérbor a korculai Lumbardáról.


Posip

Dalmácia büszkesége ez a kiemelt minőségű száraz fehérbor. Horvátország legjobb fehérborának tartják, mely az árában is megmutatkozik: egy pohár legalább 100 kunába kerül, míg egy üveg 200-250 kuna körül van. Korculán, egész pontosan Cara faluban készül, Horvátország legnagyobb és legismertebb borvidékén, a Korcula-Peljesac régióban. A Grk mellett a Posip Korcula legismertebb szőlő- és borfajtája. A bor színe arany, alkoholtartalma 12,5%, illata és íze pedig gyümölcsös. Számos díjat nyert Horvátországban, és nemzetközi versenyeken is.


Postup

A Dingac mellett Horvátország legjobb borának tartják ezt a vörösbort. Vigyázni kell, mert nem minden Postup, ami Postup, sok helyi üzem termel és Dingac és Postup márkanévvel valójában nem ilyen, hanem közepes minőségű borokat.


Vugava

Kitűnő minőségű, híres száraz fehérbor Vis szigetéről. Már a görög időkben is ismert volt.


További kitűnő, ismert, esetleg díjnyertes horvát borok

Babic (vörös), Bodganusa (fehér), Crljenak Kastelanski (vörös), Darnekusa (vörös), Dubrovacka Malvasija (fehér, az első említett bor a horvát írásos dokumentumokban), Hrvatica (fehér) Malmsey (vörös), Mandicevacka Grasevina (fehér), Mandicevacki Burgundac Bijeli (fehér), Malvazija (fehér), Marastina (fehér), Merlot Bujstine (fehér) , Prc (fehér), Rukatac (fehér), Trnavacki Traminac (fehér), Varazdinec (fehér), Vrbnicka Zlahtina (fehér)
Dalmáciai Prosecco Dalmáciai Prosecco
Dingac Dingac
Grk Grk
Posip Posip
Postup Postup
Vugava Vugava
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.01.19. 09:49
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza