Isztriai régió - Isztriai-félsziget, amelyet gyakran csak „horvát Toszkánának” neveznek

Címkék - Adria, Horvátország, Istra, Istria, Isztriai-félsziget, Isztriai-régió, Isztriai-üdülés, tengerpart
Isztriai régió - Isztriai-félsziget, amelyet gyakran csak „horvát Toszkánának” neveznek
Horvátország - Isztriai-félsziget
Az Isztria-félsziget vagy Isztria (horvátul és szlovénül Istra, olaszul Istria) az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, melynek területén jelenleg Szlovénia és Horvátország osztozik. Két földrajzilag elkülöníthető része a tengerpart és Belső-Isztria. Míg keleti partvonala a hegy tengerbe süllyedésével alakult ki, itt találhatók a magasabb hegyvidékek, addig nyugati partját főleg a külső erők alakították.

Isztriai tengerpart

Horvátországban: Isztria partja a horvát tengerpart legészakibb szakasza, az országban a területe 2820 km², nagyjából háromszög alakú. Savudrija (Salvore), Umag (Umago), Novigrad (Cittanova), Poreč (Parenzo), Vrsar (Orsera), Rovinj (Rovigno), Póla, Medulin, Rabac települések sorakoznak partján.

Szlovénia: A szlovén partszakasz 46 km hosszú, melynek kedvelt üdülőhelyei és nagyobb települései Koper (Capodistria), Izola (Isola), Piran (Pirano), Portorož (Portorose).

Belső-Isztria: Belső-Isztria hegyes-dombos, karsztvidékjellegű táj, fennsíkjain lombos erdők találhatók. Itt található a világ legkisebb területű városa, Hum.
Hirdetés1

Népesség - Lakói ...

  • Észak-Isztria, Belső-Isztria: szlovénok, horvátok, olaszok lakta vidék
  • Tengerpart: horvátok, olaszok lakják.

Turizmus: A tengerpart fontos idegenforgalmi centrum a két országban, évente 4-5 millió turistát fogad. A félsziget a Lonely Planet által összeállított, 2011 legkívánatosabb úti céljait tartalmazó lista 2. helyére került.


Utazás, nyaralás, látnivalók az Isztrián

Az Isztriai-félsziget (Istra) az Adriai-tenger egyik legnagyobb félszigete. A félsziget nagyrészt Horvátországhoz, északon pedig Szlovéniához tartozik. Két részre különíthető el, Belső-Isztriára és a tengerparti részre. Északon a félszigetet a Trieszti-öböl, a Cicarija- és az Učka-hegység, keleten a Kvarner-öböl, nyugaton és délen pedig az Adriai-tenger határolja.

Isztria a természet és az ember harmonikus együttélésének beszédes bizonyítéka. Itt egyaránt megtalálhatóak a hegyek zöldellő erdőkkel borítva és a kék-zöld tenger, szikrázó fehér homokkal vagy színes kavicsokkal borított partjával, csendes öbleivel, vagy szikláival, melyeket a tenger évmilliók óta szüntelenül ostromol. Az ember már ősidők óta lakja e vidéket, teljes harmóniában a természettel. Ennek ékes bizonyítékai mai napig láthatóak, hiszen itt olyan települések is vannak, melyek önmagukban élő múzeumok. Az itt élő emberek mindennapjaikat azok között a falak között élik, melyeket egykor ősapáik építettek, a leszármazottaik pedig generációkon keresztül megőrizték az utókornak.

Itt a turista, bármilyen célból is látogat el erre a vidékre, megtalálja az érdeklődésének tárgyát, hiszen a történelmi hagyatékokon felül, megcsodálhatóak a természet szépségei a hegyvidéken és a tenger partján egyaránt, de élvezheti a vízi sportok számtalan fajtáját, vagy elmerülhet a gasztronómiai élvezetekben is. Legfőképp azok fogják élvezni ezt, akik szeretik a tenger által biztosított hozzávalókból, régi receptek alapján készült ételeket, vagy az isztriai domboldalakon termett szőlőből készült borok különleges zamatát.

Látnivalók Isztrián: Umag, Novigrad, Porec, Vrsar, Lim-csatorna, Rovinj, Vodnjan, Brijuni Nemzeti Park, Pula, Medulin, Labin, Rabac, Pazin, Groznjan, Motovun, Hum.


Programok

Isztria, a horvát Adria legészakabbra fekvő idegenforgalmi régiója idén is számos újdonsággal és vonzó programmal várja a látogatókat. Ez nem is csoda, hiszen ez a terület igen sokféle programot kínál, aminek köszönhetően a legkülönbözőbb ízléssel és affinitással rendelkező vendégek látogatják előszeretettel. Az isztriai idegenforgalmi dolgozók már rég rájöttek ugyanis arra, hogy az egész éves turizmus megalapozásához a napfény és a tenger önmagában nem elég.

Ezért mostanra a turistákat mindezeken felül kiváló gasztronómiai kínálat, összesen csaknem 2500 kilométer hosszú bicikliút, borösvények és az egyre népszerűbbé váló olívaolaj-ösvények várják. Ennek köszönhetően már nem csak a népszerű tengerparti üdülőhelyekre érkeznek a turisták, hanem az Isztriai-félsziget belső része is egyre kedveltebb. Évről évre egyre több villa, nyaraló, kiadó szoba és más szálláslehetőség nyitja meg kapuit, a terület legfőbb különlegessége mégis az agroturizmus. Ezeknél a szálláshelyeknél a fő látványosság a mezőgazdasági termelés, és a házigazdák csak kiegészítésként foglalkoznak idegenforgalommal.

Egyre több turista dönt úgy, hogy a félsziget belső részén tölti a pihenését, mert így egyszerre kétféle élményt is kombinálhat. Egyrészt gyönyörű, rusztikus környezetben töltheti a pihenését, másrészt a tenger közelségét is élvezheti, és Isztria csodaszép tengerparti városait - például Umag, Rovinj, Poreč, Pula, Vrsar stb. - is bebarangolhatja, hiszen a part csupán néhány kilométer távolságra van.

Azt is meg kell említenünk, hogy az isztriai régióban található a Brijuni Nemzeti Park is. A szigetcsoport, amelyről a nemzeti park a nevét kapta, nem csupán a gyönyörű természeti környezetről és az itt található régészeti lelőhelyekről nevezetes, hanem arról is, hogy a világ számos híres politikusa töltötte már itt pihenését. Isztria ugyanakkor az autentikus, tájjellegű ételek, a kitűnő borok és az olívaolaj kedvelőinek is ideális úticélja. Az utóbbiért az isztriai olívaolaj- készítők számos nagy értékű nemzetközi elismerést vihettek már haza.

A kitűnő gasztronómiai kínálat miatt egész évben számos vendég érkezik a területre, elsősorban a szomszédos országokból. Idén Isztria szálláskínálata új luxusszállodával gazdagodott. A Rovinjban található Monte Mulini a második a területen található csúcskategóriás szállodák sorában - az első az Umagban található Sol Koralj. A két luxusszálloda mellett a régióban számos három- és négycsillagos szálloda is található, ahová a sokszínű kínálat miatt számos visszatérő vendég jár nyaralni, és emellett évről évre új vendégeket nyernek meg maguknak.

A Domus Bonus projektnek köszönhetően, amelynek célja az, hogy ösztönözzék a területen található magánszállások színvonalának fejlesztését, most már a kisvállalkozók által kínált magánszállások is kiváló minőségükről ismertek. E szállások fő különlegessége az, hogy lehetővé teszik, hogy a nyaralni vágyók közvetlen közelről tapasztalhassák meg a helyi lakosság életmódját.

Az isztriai idegenforgalmi szolgáltatók a klasszikus promóciós módszerek mellett évek óta élnek az online promóció és szállásfoglalás eszközével is. Az online szállásfoglalási lehetőség mellett a nyár elejéig várhatóan elindul a turistainformációs és értékesítési szolgáltatás is, amely telefonos információkérésre és szállásfoglalásra nyújt lehetőséget az isztriai régió területén. És ráadásul ott van még a sok-sok kulturális és hagyományőrző program, amelyek még színesebbé teszik a térség idegenforgalmi kínálatát, és még élvezetesebbé teszik a vendégek itt tartózkodását.


Isztria belső része

Isztria belső részére évről évre egyre több turista érkezik, főként olyanok, akik az érintetlen természetben, az autentikus isztriai házak csendes falai között szeretnének pihenni, ahol nem csupán a tradicionális életmódot tapasztalhatják meg, de a korszerű szolgáltatások nyújtotta kényelmet sem kell nélkülözniük. A félsziget belső része ugyanakkor kirándulásokra is kiválóan alkalmas; az ide érkezők végiglátogathatják a környéken található dombokra épült, regényes középkori erődvárosokat.

Az Akropolisz-típusú városok - Motovun, Labin, Vodnjan (ez a városka nem dombra épült), Grožnjan, Hum, Oprtalj - utcácskáin kóborolva, az erődök, a régi templomok és terek megtekintése közben megismerheti a városok történelmét. A városokban ugyanakkor számos kulturális rendezvényt tartanak, amelyek nemcsak tartalmas, de nagyon hangulatos programokat kínálnak. Isztria legjobb állapotban megmaradt középkori települése Motovun, a Mirna folyó partján található régi városka. A települést magas várfal és három további gyűrűszerű védőfal veszi körül, ahonnét csodálatos kilátás nyílik a világ mind a négy égtájára. A város valóságos múzeum, valamennyi motovuni ház műemléképületnek számít, a reneszánsz városházától és plébániatemplomtól kezdve egészen a különböző történelmi és művészettörténeti korszakokból származó villákig. Ez a gyönyörű városka, amelyet évről évre rengeteg turista keres fel, az évente megrendezett nemzetközi filmmaraton, a Motovuni Filmfesztivál otthona.

A turisták előszeretettel látogatják a középkorban épült Oprtaljt és Grožnjant is. Az utóbbi város korábban elnéptelenedett, de ma már fiatal zenészeknek ad otthont, akik hangszereik hangjával új életre keltik az ódon falakat. Az Isztriai-félsziget déli részén fekvő középkori városban, Vodnjanban, a számos szép emlékmű és palota mellett a leginkább a Szent Balázsról, a település védőszentjéről elnevezett barokk plébániatemplom keltheti fel a látogatók figyelmét különösen nagy méretével és 65 méter magas harangtornyával. A templom, akár ötezer hívőt is képes befogadni, s emellett értékes műtárgygyűjteménnyel rendelkezik. Vodnjan fő nevezetessége a kažun, amely kőből, kötőanyag nélkül épült, kör alakú építmény.

A környéken csaknem 2500 ilyen épület található. A Szent Balázs-templomban különleges múmiák is megtekinthetők, amelyek tulajdonképpen szentek épségben fennmaradt maradványai.Labin igen régi város, amely szintén domb tetejére épült, és amely az évente megrendezett Mediterrán Szobrászszimpózium hagyományos helyszíne. A város lábánál fekvő Dubrovában szoborparkot rendeztek be, amelyet minden évben híres szobrászok gazdagítanak újabb darabokkal.

Labinban egy múzeum is található, ahol a régészeti és néprajzi gyűjtemény és az egész Európában egyedülálló bányamakett mellett Matija Vlačić Ilirik, a híres protestáns és filozófus, Luther Márton munkatársának tiszteletére berendezett emlékkiállítás is megtekinthető. A településen ezenkívül számos palota is található. A városban, amely maga is védett történelmi és építészeti emlék, számos művészeti galéria van, ahol a labini festők és szobrászok alkotásai tekinthetők meg. A több mint harminc évre visszatekintő Mediterrán Szobrászszimpóziumot évente, augusztusban tartják. A meghívott szobrászok a találkozó ideje alatt kőszobrokat faragnak, amelyek aztán ott maradnak a szoborparkban.

Az elmúlt évek kezdeményezése a Fehér út nevű különleges alkotás, amelyen már számos elismert szobrász dolgozott. Az Akropolisz-típusú városok közül külön ki kell emelnünk Humot, amely sok egyéb mellett arról vált híressé, hogy ez a világ legkisebb városa. Habár a település területét és lakosainak számát tekintve elég kicsi, Hum mégis városnak számít, mert minden városi intézmény megtalálható benne. Isztria belső része elsősorban kiváló borairól, a nemzetközi elismerésekkel jutalmazott olivaolajról és nagyszerű gasztronómiai kínálatáról ismert. A területen termő legkülönlegesebb ínyencség a szarvasgomba: az isztriai erdőkben termő gombát a helyi éttermek igen ízletesen készítik el. (Forrás: ww.istra.hr)


Az isztriai szarvasgomba (piroshúsú szarvasgomba - Tuber magnatum)

Ha Isztria, akkor szarvasgomba (Tartufo). Nem mehetünk el szó nélkül a szarvasgomba mellett ha Isztriáról beszélünk. Legendás lelőhelyek vannak Motovun, Buje ... környékén. Nincs olyan ház, ahol ne lenne gomba kereső kutya.

Piroshúsú szarvasgomba - Tuber magnatum: A legtöbbre tartott szarvasgomba, méltán a szarvasgombák királynője. Illata páratlanul intenzív és még annak is elnyeri tetszését, aki amúgy nem lelkesedik a szarvasgombákért. Éretten peridiuma tojáshéjsárga, itt ott barnás foltokkal, belül kicsit sötétebb, pirosas színű. Tölgyek, füzek, nyárfák alatt nő, szeptember végétől december végéig. Változó nagyságú, az egész apróktól az ököl nagyságúakig. Néhány vékony szelet minden ételre elegendő belőle. Ebből a gombából (esetenként csak az aromájából) készül a legjobb szarvasgomba-olaj.

Mi a szarvasgomba? A szarvasgombák föld alatt termő, ehető gombák. Magyarországon több mint 100 föld alatt termőtestet fejlesztő gomba található, ezek közül csak néhány sorolható az ehető kategóriába, még kevesebb képvisel jelentős gasztronómiai/gazdasági értéket.

Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum)

  • Termőidőszak: november-december
  • Magyarországon aránylag ritka
  • A világon az egyik legjelentősebb szarvasgombafaj

Rekord méretű szarvasgomba - A világ legnagyobb fehér szarvasgombája

A Guinness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb fehér szarvasgomba az isztriai Buje mellett, a Mirna folyó völgyében 1999-ben talált 1.310 grammos (amíg egy száz fős vacsora keretében el nem fogyasztották.) tuber magnatum pico. (Azóta 2007-ben Pisa mellett találtak egy 1,5 kg-osat, de az nem került be a Guinness-be.)


Isztriát gyakran csak "horvát Toszkána"-ként emlegetik ...
Isztria régió - Istra, Istria Isztria régió - Istra, Istria
Európa egyik legszebb turisztikai régiója az Isztria. Az utóbbi években egyre több magyar turista fedezi fel Horvátország szépségeit, s lassan már nem is lesz olyan hely, amely ne hangzana ismerősen, és ne vágná rá valaki, hogy tavaly vagy éppen idén nyáron ott jártunk! Közkedvelt üdülőhelyei: Poreč, Rovinj, Umag, Pula, Labin, Savudria, Kanegra, Rabac ...
Rovinj - Limski fjord Rovinj - Limski fjord
Sokak számára nyár elején és a vége felé a legfantasztikusabb kirándulni egyet a tengerparton. Isztrián a nappalok melegek, állandóan fúj a szél (bura), az esték kellemesen hűvösek, Dalmáciával szemben, ahol az éjszakák is nagyon melegek. Élvezetes mediterrán klímáját a félsziget az azt körülvevő hegyeknek köszönheti. A Limski fjord olyannyira szépséges, hogy már több amerikai filmet is forgattak itt, tehát már Hollywood is ismeri a Limski fjordot.A fjord úgy jött létre, hogy egy folyó vájta ki az utat magának a tenger felé igyekezve.A fjord tíz kilométer hosszan nyúlik a tenger felé, helyenként akár a harminc méteres mélységet is elérheti.
Poreč - Az Isztria legtiszttáb és legvirágosabb városa címét is többször elnyerte már Poreč - Az Isztria legtiszttáb és legvirágosabb városa címét is többször elnyerte már
Poreč (olaszul Parenzo, latinul Parentium) város Horvátországban Isztria megyében. A város területe már a történelem előtti időkben is lakott volt. A rómaiak a mai belváros helyén a Kr. e. 2. században castrumot építettek. 1990-óta a független Horvátországhoz tartozik. Poreč az ország turistaforgalmának egyik központja, számos szállodával és szórakozóhellyel. A városnak 2001-ben a hozzá tartozó településekkel együtt 17 460 lakosa volt. Nyár elején még nincs az a nagy zsúfoltság, mint a nyár kellős közepén, kellemes az idő, lágy, simogatóan langyos szellő fúj a tenger felől. Az Isztriai-félsziget Horvátország legészakibb idegenforgalmi régiója, amelyet gyakran csak „horvát Toszkána”-ként emlegetnek.
Rovinj Rovinj
Az Óváros teljesen tükrözi a kisváros hangulatát, romantikus mivoltát, a hangulatos belvárosi utcákban, sikátorokban egymáshoz simulva igazán tipikus mediterrán házak keltenek varázslatos hangulatot, annyira keskenyek az utcák, hogy a szemközt lakók kihajolva akár kezet is foghatnának, a házak homlokzatán egymást érik a különböző korok építészeti stílusának kavalkádja, amelyek a masszív védőfal rendszernek köszönhetően mai napig is épen maradtak. Már a 7. században várfal vette körbe Rovinj félszigetét. Az évtizedek alatt a várfalat kiegészítették őrtornyokkal és bástyákkal. A várfalban 7 kapu volt amin keresztül lehetett közlekedni. Ma már csak 3 kaput nézhetünk meg: Szent Benedek, Szent Kereszt és Portica kaput. A mai óváros kapujánál a barokk teret a 17. században alakították ki.
Pula az Isztriai félsziget délkeleti pontján fekvő település Pula az Isztriai félsziget délkeleti pontján fekvő település
Pula, a maga 62 ezres lakosával, és két hivatalos nyelvvel (olasz és horvát) Isztria fővárosa, és egyeben a legnagyobb város is. Az Adria keleti partjának legősibb városa már mintegy 3000 évvel ezelőtt is lakott volt már. Kellemes klímájáról, és romlatlan természeti környezetéről ismert. Augusztus császár uralma alatt, (időszámításunk előtt 2. században) vált római gyarmattá. Ebből az úgynevezett arany korszakból származik számos műemlék, mint például a híres amfiteátrum (23 ezer ember befogadására volt képes), amely szinte a város szimbólumává vált. Ez a világ 6. legnagyobb, ma is álló arénája. Az antikvitás korának egyik legjobban megőrzött arénája a pulai. Hihetetlen, de mégis megtörtént, hogy a II. Világháború idején az olasz fasiszták azt tervezték, hogy szétszerelik az Amfiteátrumot, és Olaszországba szállítják, tervükről csupán a várható nagy költségek miatt mondtak le.
Tintahal (lignja) és Ćevapčići (darált sertés és marhahús) Tintahal (lignja) és Ćevapčići (darált sertés és marhahús)
A kitűnő gasztronómiai kínálat miatt egész évben számos vendég érkezik az Isztriára. Szlovénia és Olaszország közeli településeiről rendszeresen járnak át egy ebédre vacsorára. Olcsóbb és azt mondják finomabb is. A tengerparti részekre a tipikus mediterrán, és halételek a jellemzőek. A Magyarországgal határos területeken főleg magyaros ételek hódítanak, Horvátország középső részén pedig török koszttal találkozhatnak az utazók. A horvát ételek kevésbé zsírosak, mint a magyarok, zsír helyett olajat használnak az elkészítésükhöz. A horvátok roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek. Előszeretettel használnak vörösbort szinte mindenhez. Összességében elmondható, hogy a horvát ételek sok helyen nagymértékben hasonlítanak az olaszokhoz.
Kiváló házi sajtokat árulnak sok helyen az útszéleken, érdemes megkóstolni Kiváló házi sajtokat árulnak sok helyen az útszéleken, érdemes megkóstolni
Sajt különlegességek Horvátországból - Horvátország leghíresebb és egyben legfinomabb sajtja a speciálisan érlelt, különleges, Pag szigetről származó pagi juhsajt (paški sir). A pagi sajt különlegessége a sós ízében rejlik. A pagi juhokat olyan területeken legeltetik, ahol a növények a gyakori burák (szelek) hatására sóval telítődnek, ennek köszönhetően lesz a pági sajtnak olyan jellegzetes és különleges íze. Továbbá Horvátországban megtalálható füstölt kecskesajt (dimljeni kozji sir), kecskesajt (kozji sir), tehén sajt (kravlji sir) ...
Grappa - Egy palack finom grappa amely szőlőtörkölyből készített párlat (ágyazva) Grappa - Egy palack finom grappa amely szőlőtörkölyből készített párlat (ágyazva)
A Grappa elvileg egy olasz törkölypálinka, amelyet itt az Isztrián is árulnak különböző gyümölcsökkel, gyógyfüvekkel, mézzel ágyazva. Vigyázz vele! Szesztartalma nem legyintésre méltó, ez egy igazi húzós pálinka a javából. Az étkezést általában sajttal zárják a horvátok (olaszok), melyeket gyümölcsökkel vagy retekfélékkel fogyasztanak. Az étkezések végéről az olasz fagylalt specialitások sem maradhatnak el, bár ez nem hagyományos, de gyakori. Az étkezések legvégső zárása a kávé, továbbá a bor, cinzano vagy a grappa.
Az Isztriáara jellemző erődvárosok Az Isztriáara jellemző erődvárosok
A félsziget belsejét méltán nevezik Zöld Isztriának a csodálatos, búja növényvilágának köszönhetően. Egy biztos, aki ellátogat a Zöld Isztriára, saját szemével győződhet meg róla, hogy miért is nevezik ezt a csodálatos tájat „horvát Toszkánának”.
Mediterrán hangulatú városok az Adria partján - Isztria, Poreč Mediterrán hangulatú városok az Adria partján - Isztria, Poreč
Poreč belvárosa fantasztikusan szép, árad belőle a múlt, a történelem. Élvezet végigsétálni az évszázados márvány köveken, a régi házak szűk sikátorai között. Színes, változatos, csodálatos. Rengetek üzlet, arany mívesek, fagylaltosok (Ők Albánok, igazi nagy mesterei a cukrászatnak), butikok, tengeri herkentyűk, képeslapok, pólók, szuvenírek garmadát kínáló üzletek végtelen "kavalkádja". Éttermek a szűk utcácskákban, amely minden Isztriai kisvárosra jellemző, kagylót, tintahalat, rákot, tengergyümölcseit kínálnak Dalmáciához képest sokkal jobb árakon. Isztria megteheti, rengetek az olasz, szlovén, német, osztrák, angol ... turista, ide nem kell csalogatni a turistákat, itt nagyon közel vannak a szomszédok, akik nagy előszeretettel ki is használják ezt. Az olaszok és a szlovénok talán otthon is vannak Isztrián.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.05.29. 18:53
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza