Közép-Horvátország a Száva, a Dráva és a Mura folyók vidéke

Címkék - Dráva, folyók-vidéke, horvát-régiók, Horvátorszák, Közép-Horvátország, Mura, Száva, üdülés
Közép-Horvátország a Száva, a Dráva és a Mura folyók vidéke
Közép-Horvátország
Közép-Horvátország az egyik legjelentősebb idegenforgalmi régió Horvátországban. Közép-Horvátország a Száva, a Dráva és a Mura folyók vidéke.

Horvátország ezen részén végighaladva megismerkedhetünk annak kontinentális jellemzőivel, megtekinthetjük sík vidékeit, melyeket azok a szelíd dombok ellenpontoznak melyek telis tele vannak szőlőskertekkel, lombhullató erdőkkel, valamint középkori várkastélyokkal. Induljon el Zágrábtól északra, és élvezze Közép- Horvátország jótéteményeit, csodás vidékeit, városait, kedves kis falucskáit.


Közép-Horvátország ...


Mindig is a nyári hőségtől és a mediterrán nyüzsgéstől távoleső pihenésre vágyott egy nyugalmas, zöldellő lankás, több százéves erdőkben, szőlőskertekben és folyókban bővelkedő vidéken? A csendes és kellemes hangulatú kontinentális vidék híve, ahol romantikus középkori várkastélyok, nyári rezidenciák és kúriák, termálforrások, gyógyfürdők és zarándokhelyek várják? Akkor induljon el Zágrábtól északra, és élvezze Közép- Horvátország jótéteményeit.
Hirdetés1

Zágrábtól északra található Közép-Horvátország. Elsőként induljon útnak a horvát Zagorje hegyek és folyókkal tarkított idillikus dimbes-dombos vidékéről a krapinai ősember lelőhelyeként elhíresült Krapina felé. A számos gyógyhatású forrásáról - a közeli Tuheljske és Stubičke toplice - ismert vidéken fekvő Krapinát prof. Dragutin Gorjanović-Kramberger tette híressé, amikor 1899-ben a Hušnjak-hegy domboldalában felfedezte a csiszolatlan kőkörszakból származó ember, a Homo Krapiniensis csontvázát.

A franciaországi Loire menti kastélyok után a világ legsűrűbb kastélyállományával büszkélkedő vidéken fedezze fel a képes-lapra illő középkori várkastélyokat és elbűvölő barokk kastélyokat, melyek megtekintését tovább gazdagíthatja egy fenséges kulináris kínálattal, természetesen az itt termő minőségi borok kíséretében. Ha pedig inkább a vallási turizmust választja, és áhítatos békességre vágyik Horvátország legnagyobb Mária búcsújáróhelyén, ahová már 300 esztendeje mintegy 500.000 hívő látogat el évente, és ahová 1998-ban maga János Pál pápa is elzarándokolt, látogasson el Marija Bistricába.


Élvezze az idillikus pillanatokat Közép-Horvátország városaiban

Zágrábtól délnyugatra, az úgynevezett átmenő zónában fekszik az ideális reneszánsz várost megtestesítő hatágú csillag alaprajzú Károlyváros/Karlovác, amely híres erődként sikeresen állta a törökök ostromát. A gazdag történelmi hagyatékkal, négy bővizű folyóval, valamint a Velika és Mala Kapela- erdővel borított hegyvonulatával büszkélkedő Karlovac és térsége tiszta édesvízeinek köszönhetően ideális lehetőséget nyújt a fürdőzéshez, evezéshez, csónakázáshoz, horgászáshoz, vadvízievezéshez és kenuzáshoz, a Draganićtól a Klek-hegységig és a Modrušig terjedő erdős vidékek remek vadászterületek, míg a Bjelolasica lankáin kitűnő síterep vár-ja a sportolni vágyókat. Mivel a Klek-hegy vadregényes külseje mindig is ösztönzőleg hatott a népi fantáziára, errefelé megismerkedhetünk a híres kleki boszorkák történetével, akik viharos éjjeleken éjfél körül a világ minden tájáról itt gyülekeznek, zajos körtáncukat kísérő rikoltozásuk pedig egészen a Dobra-folyón fekvő Ogulin városáig elhallatszik.

Még délebbre tartva, hét folyó síkvidéki folyásának irányában, Sisak városába jutunk, az egyedülálló faépítészet, a különleges posavinai lovak, a Topusko gyógyfürdő és a híres Lonjsko polje természetpark vidékére. Ha egy természetbúvár lakik Önben, feltétlenül látogassa meg a park mint egy 506 km-es mocsárvidékét és tölgyeseit, ahol számtalan védett növény- és állatfajt találni a gólyától, gémektől kezdve a réti sason, vidrán és hódon át egészen a vadmacskáig.

A legbarokkabb horvátországi városnak tartott Varaždin egy igazán zöld település, rendezett parkokkal és a kertépítészet kiemelkedő emlékének számító sírkertjével, melynek tujafáit a francia Versailles példájára paraván és árkád alakúra nyírták. Varaždin egyben a zene, a művészetek, az ipar és a kereskedelem városa is, valamint két jelentős szeptemberi fesztivál – a Barokk Zene Fesztiválja és az utcai sétálók Spanzierung Fesztiválja - házigazdája. Kulturális kínálatán, összesen 354 bejegyzett műemlékén kívül a varaždini régió a jelenleg múzeumnak otthont adó várkastélyáról híres Trakošćani Parkerdőről, valamint arról a három barlangot is magában foglaló három geológiai-palentológiai természeti emlékről is nevezetes, amelyek az embernek ezen a vidéken való több ezeréves folyamatos jelenlétéről tanúskodnak.

A Varaždinhoz közeli Ludbreg Krisztus szent vérének kegyhelye, Horvátország egyetlen Szentháromság szentélye, és a világ azon ritka búcsúhelyeinek egyike, melyet írásos dokumentummal maga a pápa alapított, jóváhagyva a Szt. Ereklye nyilvános tiszteletét, miután 1512-ben a Batthyány-kastély kápolnájában csodálatos módon megjelent Krisztus szent vére.

Lepoglavából, ebből a kisvárosból, melynek kultúrtörténetét leginkább a templomot és kolostort is építtető pálos rend határozta meg, ered a jellegzetes lepoglavai csipke, amelynek eredetiségét és míves kidolgozását az 1937-es Párizsi Világkiállításon aranyéremmel jutalmazták.

Ha egy olyan, ma már ritkaságszámba menő helyek egyikét szeretné megtalálni, ahol még kipróbálhatja a folyóban való aranymosás hagyománya, ha élvezni szeretné a Sv. Martin gyógyfürdő áldásos hatásait, gondtalanul szeretne kerékpároz-ni, és kiváló borokat kóstolni, induljon egészen északra, Szlovénia, Magyarország és Horvátország hármas határa felé, ismerkedjen meg a Muraközzel, és annak fővárosával, Čakoveccel. Ha viszont a naiv művészet, a hagyományok és a folklór, az ősi mesterségek és szokások szerelmese, akkor induljon a Zágrábtól kelet felé fekvő Drávamente vidékére júniusban, amikor arrafelé három jelentős etno-rendezvényt is tartanak Koprivniciában Đurđevácban és Križevciben. A Dráva-folyó, valamint a Bilogora-, és a Kalnik-hegyekkel határolt Drávamente gazdag halász – és vadászterület, rendezett kerékpárutakkal, melyek mesés tájakon kanyarognak a Šoderica-tó és a naiv festészet bölcsőjeként tisztelt Hlebine falucska mellett.


Közép-Horvátország - természet

 • Kalnik - védett táj
 • Lonjsko polje Természetpark - a megóvott természet és a hagyományos népi építészet páratlan ötvözete
 • Čret Dubravica (Dubravica) - különleges botanikai rezervátum
 • Vindija barlang (Varaždin) - természeti emlék
 • Mura-folyó- jelentős tájkép
 • Veliki pažut (Legrad) - különleges állattani rezervátum
 • Rakita (Sisak) - madártani rezervátum
 • ĐurĐevaČki pijesci - különleges botanikai rezervátum
 • Lipik, Bjelovar és Daruvar - parképítészeti emlékek
 • Klek - jelentős tájkép
 • Crna Mlaka - különleges madártani rezervátum
 • Žumberak - Samobori hegység - természetpark
 • SluŠnica Slunjnál - jelentős tájkép
 • Opeka Arborétum (Vinica) - parképítészeti emlékek


Kulturális örökségei Közép-Horvátországnak

 • Karlovaci csillag (Karlovac) - hatágú csillag alakzatú reneszánsz városközpont
 • Trakošćan kastély - Horvátország legromantikusabb és sokak szerint legszebb kastélya
 • Varaždin városa - a kultúra városa pompás templomaival, városi palotáival, és sírkertjével csábít
 • Zrínyi-kastély (Čakovec) - az öregnek (Stari grad) nevezett vár Zrínyi-kastélya a Muraköz Múzeumának ad otthont
 • Óváros (Kalnik) - a középkori város fenséges maradványai
 • Óváros (Đurđevac) - értékes kulturális műemlék középkori erőddel
 • Janković gróf kastélya (Daruvar) - 1771-1777 között épült barokk kastély
 • Erőd (Sisak) - jó állapotban fennmaradt középkori erőd


Turizmus

 • Vadászat, horgászat, siklóernyőzés, biciklisutak, gyalogos- és hegymászó utak, speedway, borutak ...
 • Gyógyhelyek: számos gyógyhatású termálfürdő (Stubičke Toplice)


Fedezze fel Közép-Horvátországban

 • Öregfalu Múzeum (Kumrovec) - egyedülálló szabadtéri múzeum 19.-20. századi hagyományos parasztházakkal
 • Hušnjakovo Evolúciós Múzeum (Krapina mellett) - a krapinai ősembert bemutató múzeum geológiai, paleontológiai és régészeti gyűjteménnyel
 • Turopolje Múzeuma (Velika Gorica) - a Turopolje Múzeum legrégebbi kiállítási darabja az i.e. 10. ezer évre datálható mamutagyar. Jó állapotban fennmaradt fakápolnák és nemesi kúriák


Gasztronómia

Samoborska muštarda pikáns mártás, samobori szalámi, samobori krémes, Samoborski bermet likőr, pulyka mlinci tésztával, hajdinakása, prga tehéntúró, tökmagolaj, zagorski štrukli sütemény, kukoricakása, vrboveci lángos, varaždinski klipići sós kifli, Šenpjen habzóbor, tejtermékek, édesvízi halból és vadhúsból készült különlegességek, Graševina és Bijeli pinot borok, mézespálinka, gyümölcsborok. ( Horvát Idegenforgalmi Közösség)
Horvátország - Közép- Horvátország Horvátország - Közép- Horvátország
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.01.30. 17:06
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza