Megjelentek az első cirill betűs helységtáblák Horvátországban

Címkék - betű, cirill, helyez, helység, Horvátország, tábla, törvény
Megjelentek az első cirill betűs helységtáblák Horvátországban
Kihelyezték Horvátországban az első cirill betűs helységnévtáblákat – írta szerdán a Tportal internetes oldal, amely szerint a Gospic városától keletre, a boszniai határnál fekvő megyei Donji Lapac járásban tették ki őket.
A táblákat a horvát közútkezelő vállalat alkalmazottai állították fel, miután több hónapig dacoltak a közigazgatási minisztérium utasításával, amely szerint kötelesek biztosítani a kisebbségügyi törvény és a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jogszabály végrehajtását.


A Donji Lapac járáson kívül még 19 járásban kellene kihelyezni cirill és latin betűs helységnévtáblákat.
Hirdetés1

A közigazgatási minisztériumban remélik, hogy a kétnyelvű táblák nem lesznek erőszakkal eltávolítva. Arsen Bauk tárcavezető kijelentette: elvárja, hogy Horvátországban tiszteletbe tartsák a nemzeti kisebbségek nyelvi jogait az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban nemcsak Donji Lapacon, hanem az ország minden járásában és városában.

Horvátországban kétharmados törvény írja elő, hogy kétnyelvű táblákat kell elhelyezni azokon a településeken és közigazgatási egységekben, ahol a lakosság több mint harmada nem a többségi horvát néphez tartozik. A háborús múlt miatt különösen Vukovár városában ütközött komoly ellenállásba a törvény végrehajtása. A város horvát nemzetiségű lakói sérelmezték, hogy a cirill betűs feliratok az 1991-95-ös délszláv háborúk borzalmaira emlékeztetik őket.

Tavaly nyáron egy vukovári nacionalista civil szervezet népszavazás kiírását kezdeményezte a törvény módosítása, a kisebbségi kvóta megemelése érdekében. Több mint 520 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze, ami jelentősen meghaladja a választásra jogosultak törvényileg előírt 10 százalékát.

Az alkotmánybíróság viszont augusztusban úgy döntött, hogy nem tartható népszavazás Horvátországban a kisebbségi nyelvhasználati jog kereteinek megváltoztatásáról, mert a javasolt kérdés nem összeegyeztethető az ország alaptörvényével. A taláros testület döntése értelmében Vukováron a városi tanácsnak a kormánnyal egyeztetve kell megtalálnia a módját a táblák elhelyezésének.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.02.05. 09:17
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza