MOL - INA-ügy: Horvátország a svájci szövetségi bíróságtól kéri a döntőbírósági határozat hatályon kívül helyezését

Címkék - Andrej-Plenkovic, genfi-Nemzetközi-Kereskedelmi-Jogi-Bizottság, Ivo-Sanader, kormányfő, korrupciós-ügy
MOL - INA-ügy: Horvátország a svájci szövetségi bíróságtól kéri a döntőbírósági határozat hatályon kívül helyezését
A horvát kormány 2014 elején fordult a genfi nemzetközi döntőbírósághoz
Mol-INA-ügy - Horvátország a svájci szövetségi bíróságtól kéri a döntőbírósági határozat hatályon kívül helyezését

Horvátország a svájci szövetségi bíróságtól kéri ...

... hogy helyezze hatályon kívül a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságnak (UNCITRAL) az Ivo Sanader volt kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán Zágrábban, újságírói kérdésre válaszolva.

Plenkovic részleteket nem közölt a beadványról, annyit azonban elmondott, hogy eljárási hibákra hivatkoznak. A peranyag összeállításával Zágráb egy svájci ügyvédi irodát bízott meg. A kormányfő szerint a fellebbezés jól előkészített, érvekkel alátámasztott peranyag, amely egyebek között a bírósági testület összetételét és az eljárásban történő meghallgatáshoz való jogot vitatja.

A sajtó már napok óta próbálta kideríteni, hogy a kormány vagy az illetékes minisztérium fellebbezett-e már a szövetségi bíróságnál a Mol-INA-ügyben, de eddig nem kaptak választ. Mivel február 1-je volt az utolsó határidő, a miniszterelnök ugyan nem tett hivatalos bejelentést, de újságíróknak megerősítette, hogy a kormány által megbízott ügyvédi iroda elindította a hatályon kívül helyezésre irányuló fellebbezési kérelmet.

A horvát kormány 2014 elején fordult a genfi nemzetközi döntőbírósághoz. Álláspontja szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. A döntőbírósági határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Ezt követően Andrej Plenkovic horvát kormányfő december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol részesedését az INA-ból. Nemrég külön bizottságot hozott létre a kormány, hogy lefolytassa a Mollal a tárgyalásokat.

A Mol 2003-ban, a privatizáció során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. 2009-ben a Mol megállapodást kötött a horvát kormánnyal, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Molé, 44,84 százaléka a horvát államé.
Hirdetés1
A sajtó már napok óta próbálta kideríteni, hogy a kormány vagy az illetékes minisztérium fellebbezett-e már a szövetségi bíróságnál a Mol-INA-ügyben
A horvát kormány 2014 elején fordult a genfi nemzetközi döntőbírósághoz. Álláspontja szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását ...
Andrej Plenkovic horvát kormányfő december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol részesedését az INA-ból. Nemrég külön bizottságot hozott létre a kormány, hogy lefolytassa a Mollal a tárgyalásokat.
Az Ivo Sanader volt kormányfő korrupciós ügyében hozott döntés Zágrábra nézve kedvezőtlen volt ...
Horvátország svájci bíróságon támadja meg a Molt - A Mol 2003-ban, a privatizáció során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. 2009-ben a Mol megállapodást kötött a horvát kormánnyal, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Molé, 44,84 százaléka a horvát államé
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2017.02.05. 12:31
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza