Pag, Horvátország - Novalja, Zrće beach, ahol a partyk éjjel-nappal tartanak

Címkék - Adria, buli, horvát-Ibiza, Horvátország, Pag, strand, sziget, szórakozás, Zrće-beach
Pag, Horvátország - Novalja, Zrće beach, ahol a partyk éjjel-nappal tartanak
Zrće beach - Horvátország, Pag
Pag, Horvátország - A kulturális rendezvények sora már a nyár előtt elkezdődik, vannak művészeti kiállítások, komolyzenei koncertek együttesek, népi együttesek, színházi előadások, film bemutatók, de aki hajnalig tartó bulira vágyik, annak a Zrće strand a tökéletes hely. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat.

Pag, Horvátország

Novalja a Pag-sziget második legnagyobb települése. Mindazok számára különösen ajánlott ez a hely akik kedvelik az aktív kikapcsolódást. Novalja nem a látványosságairól híres, hanem gyönyörű strandjairól, és a beach partijairól.

Aki napozással, fürdőzéssel szeretné tölteni nyaralását, jól dönt ha ide látogat, aki pedig szórakozásra vágyik, annak a Zrce strand maga a tökély. A Zrće strandot Horvátország Ibizájának tartják, ezért Európa szerte híres a fiatalok körében.
Hirdetés1


A város kulturális öröksége

Természetesen Novalja hosszú és érdekes történelmébe is betekintést nyerhetnek az ide látogatók. A város múltjáról számtalan régészeti helyszín árulkodik a városban és annak környékén. Igen nagy értékű, különféle ereklyéket, ékszereket és bútordarabokat lehet megtekinteni a Stomorica régészeti gyűjteményben.

Régészeti szempontból rendkívül érdekes a Caska körüli terület, ahol a római Cissa település utáni kutatások az utóbbi időben egyre intenzívebbé váltak. A legenda szerint a város egy földrengés miatt pusztult el a IV. században. A legnagyobb értéket képviseli, és az érdeklődés középpontjában áll az I. századból származó vízellátó rendszer (Talijanova buža), amely kézzel faragott kőből készült, mintegy 1042 méter hosszú, átlagosan 60 centiméter széles és 40 méter magas, felette pedig kilenc nyílással. Az egyedülálló római vízvezeték szállította a vizet Novalja városába a környező területektől. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat. A vízellátó rendszer belsejében a Városi Múzeum is őrzi egy részét Novalja kulturális és néprajzi örökségének.

Látványosságok

Alig néhány kilométerre Novaljatól található a Velo tusto čelo csúcs, ahol egy érdekes 120 ezer éves természeti képződményt figyelhetünk meg, a Pagi háromszög nevű megalitikus követ, amely egyenlő szárú háromszöget zár be, méretei: 32x32x22 méter. Ultraibolya fény hatására, a háromszög vörösen világít. Egy kis ügyesség szükséges ahhoz, hogy felsétáljunk a sziklás talajon, ugyanis utak nincsenek. A háromszög titkát még nem fejtették meg, de gyakran múltbéli UFO jelenségekkel hozzák összefüggésbe.

Strandolási lehetőségek

Kevés olyan gyönyörű és természetes strand van az Adrián, mint a novaljai strandok. Aki egyszer eljön ide, azt biztosan lebilincseli a part szépsége. A tenger vize tiszta, a széles partokat néhol homok, máshol pedig kavicsok borítják. Könnyen megközelíthető, így gyerekes családoknak kifejezetten ajánlott. A strandok egy és három kilométernyi távolságra vannak a várostól, egyfajta gyűrűként veszik azt körbe. Bármelyik strand elérhető autóval, kivéve a Babe strand.

Caska, Novaljatól keletre fekszik, itt található az az egykori római település, amelyet a legenda szerint egy földrengés pusztított el a IV. században. A maradványok ma is láthatók a strand közelében és a tengerfenéken. A víz elég gyorsan mélyül, mivel a tengerfenék igen meredek. A parton többféle szabadidős tevékenységre is van lehetőség.

A Zrce strand Novaljatól dél-keletre van, ez a legszebb és legvonzóbb novaljai strand. A part egész tágas és kavicsos, főszezonban több ezer turista jár ide. Mivel a tengerfenék itt is meredek, így a víz elég mély. A kék zászlóval kitüntetett parton rendezik a legnagyobb bulikat. A parton lévő három klubban (Papaya, Aquarius, Kalypso) fergeteges, hajnalig tartó beach partikat tartanak.

A Strasko strand és kemping Novaljatól délre található, egy széles tengerre néző öbölben. A part körülbelül másfél kilométer hosszú és egy rövid sziklás rész után a tengerfenék már homokos. A part mellett található az egyik legnagyobb és legszebb adriai kemping, vendéglátóipari területtel, sport és szórakoztató központtal, különböző műhelyekkel, játszóterekkel. Az egész területet tölgy- és fenyőerdők veszik körbe, ezzel is különleges hangulatot kölcsönözve a helynek. 2004-ben a strand megkapta a kék zászlót.

Planjka Novaljatól északra fekszik, a Stara Novalja-öböl dél-keleti partján. A víz meleg és sekély, a partot finom homok borítja és nagyon szépen rendezett. A környék gasztronómiai kínálata is igen kecsegtető, valamint szabadidős tevékenységekre is van lehetőség. 2004-ben ez a strand is megkapta a kék zászlót.

Lokunje egy helyi strand a Novalja-öböl déli részén. A part kavicsos és sekély, valamint zöld övezet veszi körül, ez teszi kellemessé ezt a helyet, amely tökéletes a pihenésre és a felfrissülésre.

A Babe strand egy sekély öbölben fekszik Novaljatól nyugatra. Ez a legsekélyebb és a legmelegebb a novaljai strandok közül. A partvonala elég keskeny, ezért csak gyalog lehet megközelíteni. Mivel ilyen eldugott helyen van, a parton nincs sem étkezési, sem sportlehetőség.

Sport

A turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően Novalja számos sportlehetőséget kínál. A városban van egy labdarúgó stadion, többcélú tornaterem, teniszpálya, fitnesz termek, szauna, a szállodákban nyitott és fedett medence. Novalja környékén több kilométeres kerékpársávok fonódnak össze, ahol egy-egy kerékpáros kirándulás alkalmával megcsodálhatjuk a vidéket.

Közvetlenül a parton is kikapcsolódhatunk, a homokos strandröplabda pálya is nagyon népszerű, a nyári időszakban vannak a különböző versenyek és bajnokságok, melyek közül néhány már hagyománynak számít.
A hegymászás rajongóinak ajánlott a vonzó Stogaj oldal Metajna közelében, azok számára pedig akik élvezik a hosszú sétákat, van egy meredek sziklás felület a Pag háromszög oldalán, a háttérben Novalja látványával.

Ha inkább mélytengeri kalandokra vágyunk lépjünk kapcsolatba az egyik Stara Novaljai búvárklubbal. A mély és sötét tengerben a tapasztalt búvárok biztosan kedvüket lelik majd az I. században elsüllyedt római kereskedelmi hajó roncsainak felderítésekor. Nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is igen gazdag szabadidős kínálattal kedveznek. A legnépszerűbb a kicsik körében a szamárlovaglás, de ugyanúgy élvezhetik a vidámparkot vagy az ugrálóvárat.

Rendezvények

Novaljaban számos hagyományos előadást rendeznek, ezekkel gazdagítják a város társadalmi életét. Ezek az események hozzájárulnak a hagyományok megőrzéséhez és az eredeti hazai kulturális kincs, a szokások és hagyományok minőségibb bemutatásához. A kulturális rendezvények sora már a nyár előtt elkezdődik, vannak művészeti kiállítások, komolyzenei koncertek együttesek, népi együttesek, színházi előadások, film bemutatók, de aki hajnalig tartó bulira vágyik, annak a Zrće strand a tökéletes hely.

Január közepén kerül megrendezésre a Karnevál, Hamvazószerda előtti kedden, a nagyböjt előtt. Szombaton van a farsangi mulatság, vasárnap délután pedig a gyerekek farsangja. Az utolsó nap délutánján előadásokat szerveznek a város főterén, a Bazilika téren. A helyiek ",Plac"-nak nevezik. A Májusi Fesztivált az első májusi ünnepek környékén rendezik meg, amely igazából egy gasztronómiai és ökológiai ünnepség. A novaljai vendéglősök a legfinomabb házi ételeket és csemegéket készítik el ilyenkor. A polgárok kerti virágpalántákat kapnak, hogy kertjeiket a legszebben díszíthessék fel. Természetesen az egész ünnepély elképzelhetetlen lenne zene és szórakozás nélkül. 2004 óta minden május második felében divat show-t tartanak, a Novalja fuštan-t. A divatos ruhákhoz népies elemeket használnak fel, a fuštan is egy régi női ruhadarab a novaljai nők viseletében.

Gasztronómia

Ma úgy tartják, hogy a mediterrán konyha a legjobb az egészséges étkezés szempontjából, mert változatos és minőségi ételeket vonultat fel. Ha Novaljaban járunk feltétlenül kóstoljuk meg az egyedülálló házi konyha különlegességeit, amelyeket számos étteremben és konobában (taverna) kipróbálhatunk. Az éttermek menüi ízletes fogásokat kínálnak, mint például a Pagi sajt (Paski sir), bárány, tűzött makaróni (makaroni na Iglu) és a túrós rétes.

Ha igazán szeretnénk megismerkedni a mediterrán konyha ízeivel próbáljunk ki néhány tengeri különlegességet, közöttük a tápláló halászlét, a Novalja brodettot, különféle salátákat, a tengeri risottot, valamint a főtt illetve sült halat. A sokféle zöldség, amelyet az itteniek számtalan fantáziadús módon készítenek el, a vegetáriánus konyha kedvelőinek is biztosan elnyeri a tetszését. Érdemes kipróbálni a házi készítésű süteményeket, mint a kroštule.

Annak ellenére, hogy a modern sütemények kínálata is igen gazdag, egyedi ízüknek köszönhetően a mai napig nagyon népszerűek, és a novaljai konyha védjegyévé váltak. Végül pedig az ízletes ebédet vagy vacsorát érdemes megkoronázni egy üveg helyi finom borral.

Szálláslehetőség

A városban apartmanok, és szállodák is várják a turistákat, az egyik legkedveltebb apartman a Novalja Mateja, mely a város központján kívül helyezkedik el, és pompás kilátás nyílik a Novaljai szurdokra és a városra.


Pag szigete képekben és videón, a legszebb, legjobb pillanatok ...
Horvátország, Pag szigete, Zrće beach - A legjobb hely az országban!
Zrće - najbolje mjesto za zabavu u zemlji! - Zrće strand a Pag szigeten, ahol a múlt hétvégén volt a legnagyobb party amit a Földközi-tenger (Adria - Jadransko more) valaha is látott. Az Advent a Armin Van Buuren a papaya klub és a Fatboy Slim ...
A Zrće strand amely maga a tökély! - Horvátország, Pag otok (sziget)
Zrće, Novalja Beach - Vízöntő Party ... A Zrće strandot Horvátország Ibizájának tartják, ezért Európa szerte híres a fiatalok körében. Rengetegen járnak ide bulizni, gyere el egyszer Te is, utána garant, hogy minden évben el fogsz jönni!
Egy őrült lány a Zrće strandon - Crazy Girl Zrće beach
Aki napozással, fürdőzéssel szeretné tölteni nyaralását, jól dönt ha ide látogat, aki pedig szórakozásra vágyik, annak a Zrće strand maga a tökély. A Zrće strandot Horvátország Ibizájának tartják, ezért Európa szerte híres a fiatalok körében. Nézd meg amikor a csajszika bulizik! Tud valamit!
Beach Zrće in Novalja Beach Zrće in Novalja
Horvátország Pag szigetén található Zrće Beach igazi Ibiza feeling-gel várja az odalátogatókat. A part 2-3 km-re található Novalja várostól, ahonnan autóval vagy helyi járatos busszal is könnyedén megközelíthető. A hosszú, fehér kavicsos tengerparton 3 nagy klub közül is választhatnak a bulizni vágyók. A klubok igazi különlegessége a délutáni after beach party, ami ráhangol az esti tombolásra ...
A Novalja fantasztikus kék vízével is csalogatja a látogatókat A Novalja fantasztikus kék vízével is csalogatja a látogatókat
A legkopárabb horvát sziget sokáig a juhtejből készült, elképesztően finom sajtjáról a Paski sir-ről volt híres, de manapság a szigetre leginkább azért jönnek a fiatalok, mert Hvart megelőzve itt vannak a legújabb és legkedveltebb tengerparti clubok, ahol szinte minden héten neves dj-k lépnek fel egész nyáron. A Novalja közelében található Zrce-beach bárjai és klubjai az egyedüliek az országban, amelyek a nap 24 órájában nyitva tarthatnak. A klubok közül néhány, a Kalypso, papaya, vagy az Aquarius egészen biztos, hogy nem okoz majd csalódást.
 Velo tusto čelo csúcs - Pagi háromszög Velo tusto čelo csúcs - Pagi háromszög
Alig néhány kilométerre Novaljatól található a Velo tusto čelo csúcs, ahol egy érdekes 120 ezer éves természeti képződményt figyelhetünk meg, a Pagi háromszög nevű megalitikus követ, amely egyenlő szárú háromszöget zár be, méretei: 32x32x22 méter. Ultraibolya fény hatására, a háromszög vörösen világít. Csupán egy kis ügyesség szükséges ahhoz, hogy felsétáljunk a sziklás talajon, ugyanis utak nincsenek. A háromszög titkát még nem fejtették meg, de gyakran múltbéli UFO jelenségekkel hozzák összefüggésbe.
A sziget déli részét a Pagi híd köti össze a szárazfölddel A sziget déli részét a Pagi híd köti össze a szárazfölddel
A Pag sziget az egyik déli Kvarner-öbölbeli sziget, ez a harmadik leghosszabb sziget Horvátországban. A Velebit hegység mentén húzódik, a szárazföldtől a hosszú Velebit csatorna válassza el. A szárazföldről a Prizna falu és a Zigljen kikötő között közlekedő komppal érhető el. A sziget mindenekelőtt a festői szépségű öbleinek köszönheti népszerűségét.
Adria búvártúra Pag szigetén Adria búvártúra Pag szigetén
A Pag sziget 27 km hosszú nyúlványa - Lun, a közeli kisszigetek és a további érdekes helyek kiváló feltételeket nyújtanak a búvárkodáshoz. Az itt található térségek (sziklafalak, barlangok, szakadékok, hajóroncsok, amforák) a kezdő, haladó és gyakorlott búvárok igényeit egyaránt kielégítik. Ezek a térségek kizárólag hajón érhetők el, elkísérhetik Önt a barátai vagy a családtagjai. Az Ön lemerülése alatt snorkelezéssel, fürdőzéssel vagy egyéb módon tölthetik el szabadidejüket.
A részben lakatlan szigetek motorcsónakkal hamar elérhetők A részben lakatlan szigetek motorcsónakkal hamar elérhetők
Pag-sziget az odaérkezőt mint egy holdbéli táj fogadja. A kopárságban is méltóságos vidék, néhány kilométer megtétele után megszelídül és akkor érthetjük meg igazán, hogy miért is kedvelik oly sokan. Pag városa a sziget kulturális központja már a XV. század óta, amikor a település régi része Juraj Dalmatinac építész és szobrász tervei alapján elnyerte a ma is látható arculatát. A tengerpart köves, aprókavicsos, váltakozó, lassan mélyülő. A falu teljes hosszában és még azon túl is, részben kiépített szabadstrand van. A Mandre-val szembeni, több sorban elhelyezkedő, részben lakatlan szigetek motorcsónakkal hamar elérhetők. Míg átérünk a szigetek valamelyikére, találkozhatunk delfinekkel is. A Maun, az Olib és a Silba homokos öblei gyönyörűek.
Pag város, Adria, Horvátország Pag város, Adria, Horvátország
Azon a helyen, ahol ma Pag város található, a várost 1443-tól 1474-ig építették. Előtte a pági lakosok az Óvárosban éltek, ami ma régészeti terület. IV. Béla király 1244-ben Pag várost szabad királyi várossá nyilvánította, a 16.sz. pedig Pag megkapta városa alapszabályát. Pag város a középkori építészeti hagyományokon épült, főterével és négy utcájával, amelyek a várost négy kerületre osztják. A 20. sz. elején Pag város falain kívül is terjeszkedik. A 60-as években a turizmus felvirágzásával pedig új városrészek jönnek létre: Prosika, Vodice, Blato, Murvica, Bašaca, Sv. Jelena és Bošana ...
Kulináris élvezetek a Pag szigeten Kulináris élvezetek a Pag szigeten
A kulináris élvezetek kedvelői ne hagyják ki a pršut-ot, a híres dalmát sonkát, ami pácolt, enyhén füstölt és a tengeri szélben szárított disznó-sonka. Kevés szőlő terem, ebből a helyiek száraz vörösbort, a törkölyből pálinkát, Lózát, készítenek. Egyes borfajtákból, cukor hozzáadásával készül a Prošek ... A halászok, reggelente a kikötőben és a boltnál, árulnak halat, 20 kunától már vehetünk friss makrélát, tintahalat, olykor rákot, amit a házaknál grillezhetünk. Híres a pagi sajt, ami a parmezánhoz hasonlatos birka-sajt, jellegzetes ízét a sós tengeri levegőn, és a kalendulán pendült birkák adják.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.06.12. 19:21
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza