Zenei fesztiválok a horvát tengerparton - Az egymást érő horvát elektronikus zenei fesztiválok

Címkék - Electric-Elephant, Hideout-Festival, Ohm-Festival, Soundwave-Festival, Stop-Making-Sense, SuncéBeat, Terraneo-, The-Garden-Festival
Zenei fesztiválok a horvát tengerparton - Az egymást érő horvát elektronikus zenei fesztiválok
Noha szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy a déli ország tengerpartját partikra teremtették, az egymást érő horvát elektronikus zenei fesztiválok mindössze néhány éves múltra tekintenek vissza.

Eredetüket kutatva 2003-ig kell visszamenni, amikor a UB40 dobosa, James Brown és Nick Colgan producer átutazóban Zadarban jártak, és annyira beleszerettek a környékbe, hogy The Garden néven bárt nyitottak a településen - ez adta ugyanis az apropót a három évvel később megrendezett első Garden fesztiválhoz.

A nagyrészt britekből álló közönséget azonnal lenyűgözte a helyszín, és a régi tengerparti buliközponthoz, Ibizához képest sokkal békésebb, intimebb hangulat, így a rendezvény köré hamarosan több másikat is szerveztek, és a fejlődés azóta is folyamatos. Mostanra pedig már ott tartunk, hogy a horvát tengerpartot az új Ibizaként, sőt a Time Out magazin szavaival élve egyenesen Európa új fesztiválközpontjaként szokás emlegetni.
Hirdetés1

A jelzők nem is nagyon túloznak, ugyanis a felhozatal igen masszív: akinek módjában áll, az 2012-ben tulajdonképpen az egész nyarat végigbulizhatja a helyszínen. A szezon egyébként többé-kevésbé tematikusnak mondható, a különböző események ugyanis kisebb-nagyobb méretbeli és műfaji eltérésektől eltekintve ugyanazt kínálják – tengerparti és klubbulikat, hajókon rendezett exkluzív partikat és strandolást –, sőt öt közülük olyannyira együtt mozog, hogy még a helyszínük is közös (és éppen idén változik: a Garden a már említett Zadar mellől Tisnóba költözik, és viszi magával az Electric Elephantet, a Soundwave-et, a SuncéBeatet és a Stop Making Sense-t is).

A stíluskínálat azonban így is széles (a house-tól a hiphopig tart), és az sem marad ki a jóból, aki valamiért nem (csak) Tisnóba vágyik, hiszen a Garden és testvérrendezvényei mellett ott van még a sorban a makarskai Echo, a Pag-szigeten szervezett (sajnos már teltházas) Hideout, a hvari Ohm, valamint a két évadzáró, a pulai Outlook és az ugyanott, csak néhány nappal később induló Dimensions. Ráadásul arról még nem is beszéltünk, hogy tavaly óta a rockosabb fellépőket meghívó Terraneót is megrendezik.


Fesztívál időpontok és helyszinek:

  • Hideout Festival – június 29-július 1., Pag-sziget
  • The Garden Festival – július 4-11., Tisno
  • Electric Elephant – július 12-16., Tisno
  • Ohm Festival – július 14-20., Hvar
  • Soundwave Festival – július 19-23., Tisno
  • SuncéBeat – július 25-31., Tisno
  • Stop Making Sense – augusztus 2-6., Tisno
  • Terraneo – augusztus 7-10., Šibenik
  • Outlook Festival – augusztus 30-szeptember 3., Pula
  • Dimensions Festival – szeptember 6-9., Pula

Hogy pontosan hogyan is fest a horvátországi fesztiválok jövője, azt egyelőre nem lehet tudni - tavalyelőtti és tavalyi hírek alapján elképzelhető például, hogy a Sziget Kft. is beszáll a bulirendezésbe a tengerparton -, de az azért valószínűsíthető, hogy még nagyobb lesz a felhajtás is körülötte. A szervezők eddig kifejezetten ügyeltek rá, hogy a különleges, intim és kicsit talán bennfentesnek is mondható hangulat ne vesszen oda az expanzióval, így lehet bízni benne, hogy ez a továbbiakban is így marad, de ettől függetlenül minél hamarabb érdemes elmenni. Akár már idén nyáron is.

Természetesen Nyugat-Európa sem szűkölködik zenei fesztiválokban, sőt az ottani rendezvényekre többnyire olyan fellépők is jutnak, akik nemhogy Magyarországra, de még a régiónkba sem jönnek el. Akinek van módja kiutazni, annak többek közt a spanyol Benicássim, a patinás dán Roskilde, a belga Pukkelpop és a holland Lowlands műsorát érdemes átböngészni.
Hideout Festival
The Garden Festival
Soundwave Croatia
Outlook Festival
Pop, csajok, Horvátország ... Pop, csajok, Horvátország ...
Nekünk, magyaroknak nem kell a szomszédba menni néhány jó kis zenei fesztiválért, pedig akár mehetnénk is. A horvát tengerparton az idén is egymást érik majd a könnyűzenei ünnepek, remek esték bulikkal.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.04.05. 21:52
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza